25. 3. Den nenarozeného dítěte

0
1721

Den 25. března slavíme jako Den nenarozeného dítěte. Věnujme svou vzpomínku dětem, které byly před narozením zabity. Dnešní věda už zná čas, kdy začíná lidský život. Jde o onen zázrak okamžiku početí neboli oplození. Právě při onom spojení zárodečných buněk matky a otce, kdy se 23 chromozomů ze spermie spojí s 23 chromozomy z vajíčka, vznikne jako zázrakem nová lidská bytost. Jde vždy o zcela jedinečnou lidskou bytost. Nikdy nejsou dvě zcela identické lidské bytosti. Nikdy se to prostě neopakuje.

Genetika

Geneticky se každá nová bytost naprosto odlišuje od těla otce i matky. Život každé lidské bytosti začal jeho početím. Nenarozené miminko v první fázi života odborně nazýváme zygota. Obsahuje veškeré potřebné informace pro každý detail tělesného vývoje. Obsahuje genetické informace pro pohlaví, barvu vlasů, očí, výšku, odstín pleti a mnoho dalších detailů. Pak může v klidu růst. V prvních fázích života roste velmi rychle.

Početí a umělé přerušení těhotenství

Základy mozku, míchy a nervových uzlin jsou již překvapivě vytvořeny 20. den života. Již 3 týdny po početí začíná nenarozenému dítěti tlouct srdce. Již 28. den jsou založeny základy obratlů, lebečních kostí, svalů, zřetelné základy očí, uší, rukou i nohou. Již v 6. týdnu těhotenství se dají zaznamenat mozkové vlny ještě nenarozeného dítěte. Mozek již v té době kontroluje 40 základů kosterních svalů, nervy prorůstají do základů vnitřních orgánů a formují se čelisti i se základy zubů. Koncem 2. měsíce žaludek vytváří žaludeční šťávu a fungují ledviny.

V 9. týdnech se již dítě v děloze čile pohybuje v plodové vodě a má pohyby miminka. Pak začne polykat plodovou vodu a cucat si palec. Ve 3. měsíci se vytvářejí papilární linie podmiňující zcela jedinečné otisky prstů. Oční víčka srůstají a chrání vyvíjející se oči dítěte citlivé na světlo a otevírají se znovu koncem 7. měsíce. Pokud bychom se dotkli jeho dlaně, sevřelo by ruku v pěst. Všechny orgány a orgánové systémy jsou kompletně vytvořeny a dozrávají.

V 16. týdnu měří nenarozené dítě 14 cm a váží 200 g. Slyší, vnímá tlukot matčina srdce, její hlas a vnější zvuky. Vědci do dělohy těhotné ženy zavedli hydrofon a zaznamenali zvuk podobající se zvuku atmosféry v obývaném bytě. Dítě slyší oběh krve v matčiných žilách, zvuky žaludku, střev, hlas procházející tkáněmi, kostmi i tekutinou. Tep nenarozeného dítěte se zpomaluje v momentě, kdy slyší hlas matky. Nenarozené dítě slyší a hlas matky jej uklidňuje. U nenarozeného dítěte se střídá cyklus spánku a bdění. Během spánku REM se jeho oči pohybují rychle sem a tam jako u dospělého, dítě tedy sní v souvislosti s pocity v těle matky.

Ve 20. týdnu dítě měří 20 cm a váží 450 g. To už je dnes možné zachránit při předčasném porodu. V ČR se ale umělé potraty legálně provádějí až do 24. týdne. To už fungují kožní potní a mazové žlázy. Jemnou kůži chrání před vlivem amniové tekutiny tukový povlak, mázek neboli vernix. V 7. měsíci má mozek dítěte tolik buněk, jako při porodu. Dítě využívá 4 smysly, zrak, sluch, chuť a hmat. Do podkožního vaziva se ukládá tuk jako izolace a zásoba energie. Zvyšuje se tvorba protilátek.

Dítě spolyká 4 l čiré amniové tekutiny denně a má často škytavku. Tekutina se každých 24 hodin 8x vymění. V 9. měsíci srdce přečerpá 1 136 l krve denně. Ke konci měsíce je ppřipraveno na porod skrze zvláštní signální řetězec řízený mozkem. Po narození dítěte dozrávají po několik měsíců mozkové buňky a smyslové orgány, jako oči.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here