24. 3. Světový den boje proti tuberkulóze

0
1542

Dne 24. 3. si připomínáme Světový den boje proti tuberkulóze. Právě v tento den Robert Koch roku 1882 oznámil objev Kochova bacilu, původce tuberkulózy. Tuberkulóza představuje stále velké riziko pro celý svět a z těchto důvodů je vyhlášen Světový den boje proti tuberkulóze – TBC. Česká republika patří mezi země, kde je výskyt této nemoci minimální, díky včasnému očkování dětí. Jsou ale i země, kde je tato nemoc rozšířená a lidé na ni umírají.

Tuberkulóza

Počet nemocných tuberkulózou je obrovský, 1/3 lidí na zemi je touto nemocí nakažena. Tuberkulóza, TBC, souchotiny nebo oubytě je velice závažné infekční onemocnění způsobené bakteriemi a napadají převážně plíce. Šíření nemoci probíhá vzduchem a nejčastějším projevem je velmi silný krvavý kašel a horečka. Velkým rizikem tuberkulózy je fakt, že většina nakažených má TBC v latentním stavu. U 10 % nakažených se nemoc dostává do stádia otevřené tuberkulózy.

Světový den boje proti tuberkulóze

V naší republice počet nakažených nyní uspokojivě klesá. I z tohoto důvodu bylo u nás v listopadu 2010 zrušeno povinné očkování proti TBC. Velkou roli v tomto rozhodnutí hrála i rizika spojená s touto zrušenou vakcínou. Její největší nebezpečí spočívalo zejména v jejím podání brzy po narození. Jde o živou vakcínu, která obsahuje oslabené mikroorganismy. Tyto vakcíny se nesmějí podávat dětem s poruchami imunity, kterým mohou naopak toto onemocnění vyvolat. Poruchy imunitního systému se dají rozeznat až kolem 6. měsíce, což už je po podání této látky. Očkování proti TBC bohužel způsobovalo zdravotní komplikace i zcela zdravým dětem. S jinými očkováními je to bohužel podobně.

Prevence proti TBC

Očkování proti TBC je v současné době nepovinné, ale dále existuje. Vakcinace probíhá i nadále u dětí, které k nám přijíždějí z rizikových oblastí. Rodiče se dnes mohou rozhodnout pro očkování svého dítěte, jestliže se objeví nákaza v rodině, širším okruhu příbuzných a známých, chystají se do některé ze zemí, kde je tuberkulóza více rozšířená a v podobných případech. Prevence proti tuberkulóze v lékařském smyslu neexistuje. Snížit riziko nákazy na minimum lze dodržováním hygieny, posilováním imunity, zdravým pohybem, dostatkem spánku i zdravou stravou. Je nutné se vyhýbat rizikovým skupinám, jako jsou narkomani a osoby bez domova se špatnou hygienou.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here