18. 3. Mezinárodní den nenávisti

0
1980

K mezinárodnímu dni nenávisti není k dispozici mnoho informací. Tento den si připomínají zejména školy, které se prostřednictvím svých učitelů snaží žákům a studentům vštěpovat, že na nenávisti není nic obdivuhodného, pěkného a chvályhodného. Že nejde o věc, na kterou by člověk měl být hrdý. Nejde o to, že by se v tento den měla oslavovat nenávist, ale naopak si v tento den připomínáme, jak je právě nenávist hrozivá.

Mezinárodní den nenávisti

Všechny vzdělávací knihy, a to i ty o osobním rozvoji, vám jasně sdělují, že jakákoliv nenávist vůči čemukoliv oslabuje především toho, kdo se k ní uchyluje a kdo se jí zabývá. Pokud nenávidíte školu, samotné škole je to naprosto ukradené a jen tím naopak trýzníte a svazujete sami sebe. Pokud nenávidíte svého šéfa, učitele, politika nebo souseda, ve většině případů je jim to zcela jedno. Při tomto postoji škodíte jen své pohodě a sami sobě. Na nenávisti není nic hezkého, není ke chlubení, ani k oslavám. Přesto na 18. března připadá Mezinárodní den nenávisti. Asi je zřejmé, že Mezinárodní den nenávisti není klasickým svátkem.

Proč se slaví Mezinárodní den nenávisti?

Určitě to není den, kdy začneme všichni společně vesele oslavovat, že někoho nenávidíme. Naopak si v tento den máme připomenout všechny, které máme opravdu velmi rádi, vážíme si jich a také je respektujeme. Právě onen respekt a tolerance jsou klíčové hodnoty. V tento den bychom si tedy měli všichni připomínat riziko nenávisti a to už i malým dětem. Vštěpujme jim už od mala, že nenávist není v žádném případě pěkná vlastnost. Právě dětem od 3 let je určena desková hra o toleranci: Vadí? Nevadí! Ta jim zcela nenásilnou a hravou formou pomůže zcela jasně pochopit jedny z největších klíčových hodnot, jako je respekt a tolerance k druhým. Naučí je v sobě pěstovat laskavost a cit pro rozdílnost, a současně je naučí potlačit a zavrhnout nenávist.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here