The Iceman Wim Hof – Ledový muž, který běhá v Arktidě jen v kraťasech a bos

0
2106

Uběhl maraton po namibijské poušti, aniž by s sebou měl doušek vody. Za arktickým kruhem zvládl v mrazivém počasí maraton v -20 ˚C jen v šortkách a sandálech, další půlmaraton v šortkách a bos. Wim Hof naprosto likviduje vědecké jistoty. Odborníci dokonce potvrdili, že dokáže pomocí své mysli regulovat pochody v lidském těle. Zná své tělo, zná svou mysl a ví, co dokáže. Wim Hof je vegetarián, a jí jen jedno jídlo denně po 18 hodině v podobě zeleninové polévky či těstovin. Někdy si ke svačině si dá ovoce a ořechy, přes den pije zelený čaj, kávu a vodu. Večer si jen občas dopřeje pivo. Nedodržuje přísný stravovací režim. Věda dokazuje prospěšnost nízkokalorické diety i přerušovaného půstu. Jí se pouze jednou za 16 hodin, což způsobuje dlouhověkost. Je dobré nejíst 4 hodiny po probuzení a 4 hodiny před spaním. Většina spí kolem 8 hodin a dá to dohromady 16 hodin půstu.

Další kousky a Wim Hof

V únoru 2009 třeba vylezl na Kilimandžáro jen v kraťasech a 2 roky předtím vystoupal stejně oděný do výše 7 300 m na Mount Everest. Zde se ale pak kvůli zranění své nohy musel vrátit. Má za sebou půlmaraton ve výšce 5 000 m na Mount Everestu a v Alpách ve výšce 3 500 m, kde se teplota půdy pohybovala v mínusu kolem -30 ˚C teplotou vzduchu -15 ˚C až -20 ˚C. Za oficiálního měření uplaval 66 m pod ledovými krami. Bez přítomnosti oficiálních měřičů uplaval 120 m s jedním nadechnutím.

Pobyty v boxu po bradu zalitý ledem

V roce 2008 se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů tím, že vydržel ponořený do ledu o -20 ˚C celou 1 hodinu, 13 minut a 48 sekund. Své rekordy překonal 16x až na 1 hodinu, 53 minut a 2 sekundy. Dohromady má v Guinnessově knize 21 zápisů. Nikdy neměl učitele, nechodil nikam na přednášky a jediným, kdo mu je dával, byla sama příroda. To sám taky tvrdí. Když děláte něco špatně, tak to bolí, dokud to neděláte dobře, zkoušíte to a učíte se. Tajemství jeho neobyčejných výkonů, nad nimiž kroutí všichni vědci hlavou, spočívá v jeho schopnosti aktivovat jednotlivé části své mysli, které u ostatních stále zůstávají mimo dosah vědomí.

Vnitřní termostat

Wim Hof se narodil v Nizozemsku v roce 1959 a chlad, sníh i led jej odmala přitahovaly. V závějích běhal bos od mala. Definitivní zlom přišel kolem jeho 30 let, kdy se procházel venku parkem, uviděl hromadu ledu a došlo podle jeho slov ke spojení. Svlékl si šaty a zkusil si, jak se cítí v ledu. 30 mu sekund přineslo úžasný pocit. Pak se do ledové lázně ukládal každý den a pochopil, že má dar. Jeho tělo funguje zcela jinak a jeho mysl dokáže mít nad organismem mnohem větší kontrolu. Dokáže se vyhnout omrzlinám, podchlazení, umrznutí i dehydrataci. V případě potřeby umí nahodit to svůj vnitřní termostat.

Intuice

Dokáže spustit vnitřní konverzaci mezi svou myslí a specifickými částmi těla. Během jedné seance konané v ledové lázni v Hong Kongu také prozradil, že právě pomocí duševní síly nasměruje teplo do konkrétní oblasti svých spodních zad, protože právě do ní začal dostávat zimu. Možná vám to přijde divné, jeho výkony však nešly popřít. Vědci se mu rozhodli podívat na zoubek a Wim Hof se nijak nebránil. Stal se konečně předmětem výzkumu a splnil se mu sen. Chce být především učitelem.

Ledový muž, který poroučí svému tělu

Nejprve projevil zájem Ken Kamler, autor knihy Přežít extrémy. Ten zkoumal radu lidí, co se pokusili dobýt Mount Everest a často málem přišli o život kvůli podchlazení. Hofa monitoroval bez přístrojů a přihlížel jeho newyorskému pobytu v ledové tříšti. Pokud je osoba vystavena delší dobu ledovým teplotám, přepne se jeho tělo do módu přežití. Aby si organismus zachránil své nejdůležitější orgány, obětuje nejprve přívod krve do jeho končetin, tedy prstů, nosu a uší. Klesá tělesná teplota a kolabují tělesné funkce. Nic z toho na Hofovi v ledovém boxu ale neviděl. Byl klidný a vypadal spokojeně.

První výzkumy

Odborníci z laboratoře v duluthské University of Minnesota v roce 2008 přišli i s přístroji. V tanku s extrémně ledovou vodou mu měřili vnitřní teplotu a srdeční tep. Odpovědí organismu na ledové prostředí je intenzivní bolest, šok a kardiovaskulární šok, zvyšující se hysterie i nekontrolované reakce. Hof z lázně ale hlásil, že chlad považuje za vznešenou sílu a dělá to v zimě každý den, protože to má rád. Hofovo tělo podle měření reaguje na ledový chlad úplně jinak, než by mělo. V jeden moment klesla Hofova teplota na 32,3 ˚C a podle lékařských zkušeností se dá zvýšit jen externím zdrojem tepla. Hofův organismus to však dokázal zcela sám o sobě. Teplotu zvýšil na 34,4 ˚C. Jinak na jeho těle neshledali výzkumníci naprosto nic abnormálního. Výsledkem bylo konstatování, že klíč k záhadě musí spočívat ve spojích mozku otužilce.

Další výzkumy

Roku 2010 výzkum potvrdil, že Hof je schopen svůj tělesný topný systém zapnout až do 3x vyšších otáček, než je normální hladina. Neklepe se ani netřese a vědci neví, jak je to možné. V roce 2011 v nizozemské Radboud University přišly na řadu endotoxiny, tedy mrtvé složky buněčné stěny bakterie E-coli, kterou vědci Hofovi přímo aplikovali. To pro kontrolu udělali i více než 200 dobrovolníkům. Ledový muž a jeho meditace a vnitřní koncentrace opět zvítězila. Podle vědeckých předpokladů měly endotoxiny způsobit dočasnou svalovou horečku, zimnici, bolest hlavy a třesavku. Šlo to tak u všech kromě Hofa. Vědci měřením zjistili, že se po aplikaci v jeho organismu extrémně zvýšila hladina stresového hormonu kortizolu spojeného se zvýšenou aktivitou autonomní nervové soustavy, která uvedené imunitní reakce těla takto potlačuje. Hof dokáže mentálně ovlivňovat svou autonomní nervovou soustavu a současně i imunitní tělesné reakce. To je ale proti dosavadním vědeckým poznatkům.

Ledový muž boduje

Maria Hopmanová z téže univerzity udává, že Hof ve válci naplněném ledem vykazoval stále teplotu 37 ˚C. Dokáže ovlivnit myslí nervový systém regulující srdeční tep, dech i krevní oběh, i když je to vědecky pokládáno za zcela nemožné. V roce 2011 uběhl celý maraton v Namibijské poušti, bez vody. Ve výzkumu Raboudské Univerzity spolu s 12 dobrovolníky společně dokázal první kontrolovanou reakci imunitního systému v celé historii. Jako první tak předvedl důkaz, že je něco takového vůbec možné.

Zvládne to každý

Ledový muž tedy svými meditačními technikami odkazuje také na tajemnou tibetskou kontemplativní techniku tumo, která pracuje s tělesným teplem, „mystickým ohněm“. Jde o příběhy o světcích, kteří sedí na ledu a přes tělo mají ještě mokrou pokrývku. Tu během rituálu svým tělesným teplem vysuší a led kolem nich v kruhu také roztaje. Hof se ale být mystický vůbec nesnaží. Říká, že to dokáže každý. Jeho teorie je složena z 3 prvků. Cílem dechových cvičení je dodávat svému tělu více kyslíku a ten produkuje víc energie. Trénování mysli žáka naučí ovládat svoji nervovou soustavu. Poslední krok je postupné vystavování těla chladu. Metoda může pomoci lidem s auto-imunitními poruchami a dokáže zkrotit přehnané reakce imunitního systému. Posiluje kardiovaskulární systém, potlačuje nadváhu a obezitu. Přispívá k pocitu životní spokojenosti, zvyšuje sportovní výkony a Hof s několika sportovci i spolupracuje. Vědci ve zkoumáních pokračují.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here