Trnucha Thajská – největší sladkovodní rejnok

0
6162

Největší sladkovodní rejnok byl uloven v Thajsku a stal se tak celosvětově vůbec největší sladkovodní rybou, chycenou pouze na prut s navijákem. Tento obr byl chycen v řece Meklong  během natáčení amerického TV seriálu: Záhady oceánů s Jeffem Corwinem, v originále jako Ocean Mysteries with Jeff Corwin. Ulovit jej bylo velmi náročné. Na malé loďce se neustále střídalo u prutu hned několik rybářů téměř 2 hodiny. Rejnok byl pomocí speciální sítě opatrně odtažen ke břehu a dán do malé klece z pletiva. Pro tak rozměrnou rybu nebyla k dispozici váha, která mohla přesně stanovit hmotnost a neohrozila jeho život.

Trnucha Thajská

Rybářští průvodci a Rick Humphries z britské společnosti FISHSIAM pomáhali rejnoka ulovit. Chytili více než 450 různých rejnoků ajejich výpočty byly při porovnání váhy pokaždé velmi přesné. Jeff Corwin měřil a z naměřené délky 420 cm a šířky 240 cm stanovili přibližnou váhu na 300 až 350 kg. Největších rozměrů a váhy dosahují březí samice. S parybou bylo manipulováno s největší opatrností a pak byla zcela v pořádku vypuštěna zpět do Mekongu. Právě tento rejnok byl už v roce 2009 chycen a označkován. Za posledních 6 let vyrostl o 40 cm, ale jeho ocas se o 30 cm zkrátil. Zřejmě mu jej od minulého měření někdo ukousl, což se u rejnoků běžně stává. Dokud mají dostatek potravy, stále rostou. Obří rejnoci hledají potravu na dně a nejčastěji jde o ryby, krevety a mušle. Odhad jejího stáří je 35 až 40 let.

Krásní rejnoci

Rejnoci mají na ocase trn obsahující jed a používají jej k obraně. Jen ve velmi vzácných případech mohou člověku způsobit i smrtelné zranění. Sladkovodní rejnok má jeden z největších trnů a může dosahovat délky až 25 cm. Populace trnuch v Mekongu postupně klesá a podíl na tom má také zhoršující se ekologie v regionu i místní rybáři. Je ale nesnadné je ulovit a jejich maso není moc vysoce ceněnou pochoutkou, což je asi zachrání. Možná nejnebezpečnější a největší parybu na světě Trnuchu thajskou se vydal hledat i ichtyolog a ochránce přírody Zeb Hogan. Vede pětiletý projekt National Geographic s názvem Vodní obři a pracuje na studii s cílem dozvědět se co možná nejvíce o největších sladkovodních rybách světa a o možnostech je chránit. Ryba podle něj může dorůst do velikosti bizona a zabíjet máchnutím ocasu.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here