Jak ušetřit na vodném a stočném

0
1971

Pokud vyměníme starou vanu za sprchový kout, můžeme hodně ušetřit. Čtyřčlenná rodina díky rekonstrukci a výměně vany za sprchu může skutečně uspořit podstatnou částku. Sprchování je rozhodně mnohem ekonomičtější, než je koupání ve vaně. S pákovou baterií a správnou sprchovou hlavicí můžete ušetřit až několik stovek litrů vody měsíčně. Starou sprchou proteče i 20 l za minutu. Úspora s regulátorem sníží průtok na 15 l/min a zkrácením doby sprchování a vypínáním vody v momentě kdy se mydlíte nebo si šamponujete vlasy, ušetříte mnohem víc. Při koupání ve vaně si nenapouštějte vodu až po okraj.

Spotřebiče i toaleta

Při investici do úsporných spotřebičů, kdy u staré pračky spotřebujete až 100 litrů vody na jeden cyklus praní, kdežto u těch úsporných snížíte spotřebu na pouhých 40 l, ušetříte další částky. Konečně si k nové sprše pořiďte i novou pračku s energetickou třídou A+++. Pokud vám protéká záchod, špatně těsnící nádržkou proteče až 1 000 l vody denně. Jedno spláchnutí toalety vás vyjde asi na 1 korunu. Automatický WC stop zamezující protékání vody vám denně ušetří až 50 l vody. Pořiďte si pro splachování 2 tlačítka, kdy je jedno úsporné, s menším objemem vody.

Kapající kohoutky a čištění zubů

Netěsnícím kohoutkem proteče až 9 l vody týdně, proto s jeho výměnou neotálejte. Na své čištění zubů si pořiďte kelímek, neboť při puštěném proudu vody proteče 30 l za 2 minuty. Podobně jako u sprchy vám velice pomohou i termostatické baterie vybavené pojistkou. Vaše děti se při jejich instalaci neopaří a nebudou také zbytečně plýtvat vodou. Vy si nastavíte ten správný proud i teplotu a máte do budoucna po starostech.

Šetřete vodou i při mytí nádobí

Na podobném principu jako sprchování funguje také klasické mytí nádobí. Odborníci doporučují pořídit si přece jen myčku nádobí, která výrazně šetří vodou. Pokud je pro vás samotná myčka zatím nedostupná, vyzkoušejte rozhodně alespoň speciální nástavce v hodnotě 200 korun také v kuchyni. Speciální vložka pod názvem insert je vhodná pro kteroukoliv vodovodní baterii, která rázem sníží průtok vody z původních 12 až 15 litrů za minutu až na 1,7 litru za minutu. Proto se sníží spotřeba vody o celých 90 %. Do domácností jsou vhodnější spíše omezovače vody na 3, až 5 litrů vody za minutu, což v běžném provozu znamená úsporu vody o 50 až 70 %. V celkových nákladech se to pak projeví výraznou úsporou.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here