Sluneční bouře ničí i elektroniku. Vstříc Slunci letí sonda s českými součástkami.

0
1823

Mezi Čechy najdeme obrovskou spoustu šikovných lidí. Sondu, která nyní zamíří vstříc Slunci, bude mimo jiné napájet i česká elektronika. V britských laboratořích společnosti Airbus montují Mechanici do kosmické sondy Solar Orbiter 10 přístrojů. Hned ve 4. z nich jsou české součástky z rukou odborníků z Akademie věd a Univerzity Karlovy i českých firem, které na nich pracovaly. České součástky budou v přístrojích na sledování, v zrcadlovém teleskopu i ve spektrometru pro zobrazení rentgenových zdrojů na Slunci. V roce 2019 bude vypuštěna do vesmíru sonda Evropské kosmické agentury – ESA. Během 3. let se sonda dostane ke Slunci, kde bude obíhat po podobné dráze jako planeta Merkur. Sklon sondy se bude postupně měnit a umožní unikátní pozorování dění na slunečních pólech. Na Slunci se doposud pozorovala zejména rovníková oblast.

Sluneční vítr a částice vyvržené do vesmíru

Petr Heinzel z Astronomického ústavu Akademie věd je koordinátorem české účasti na programu Solar Orbiter. Sonda má o naší hvězdě získat co nejvíce informací a pozorovat energetické částice, uvolňované při erupcích ze Slunce a jejich změny při pohybu vesmírem. Onen Sluneční vítr míří také na naši Zemi. Může být nebezpečný pro zdraví kosmonautů a narušuje signály z navigačních i telekomunikačních družic na oběžné dráze. Zemi sice ochrání magnetické pole, které tyto elektricky nabité částice odklání a následně je vede po siločarách podél planety, ale nejde o stoprocentní ochranu. Znalost o slunečních bouřích by mohla pomoci chránit moderní techniku.

Sluneční bouře a její důsledky

Větší sluneční erupci se říká Sluneční bouře, která trvale poškozuje přístroje na družicích a pronikají až na Zemi. Sluneční bouře v březnu 1989 dokonce v americkém státě New Jersey v kanadské provincii Quebec hravě tavila transformátory. Pak nastal na 9 hodin opravdový kolaps rozvodné sítě. V roce 2003 se zase astronauti na Mezinárodní kosmické stanici ISS ukryly v servisním modulu pro ochranu před radiací. V roce 2012 byly také kvůli sluneční bouři leteckými společnostmi z obav ze selhání přístrojů v letadlech odkloněny trasy od severního pólu, který dobře spojuje Evropu se západním pobřežím Ameriky a stejně tak i Ameriku s Asií. Krátké trasy sice šetří palivo, ale nad polárními oblastmi se koncentrují sluneční částice přivedené zemským magnetickým polem. Družice v silnějším proudu slunečních částic často vypínají své přístroje, aby nedošlo k jejich poškození.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here