Leváci

0
3471

Mezinárodní den leváků se slaví od roku 1992 a vyhlásil jej britský klub leváků. Víte, že je leváku 13 %? Ve světě se ale slaví již od roku 1976. Mezinárodní den leváků se slaví 13. srpna. Právě takové procento světové populace se musí neustále přizpůsobovat tomu světu všech praváků. Nejčastější potíže mají leváci se škrabkou na brambory, otvíráky na konzervy, nůžkami nebo třeba počítačovou myší. Všechny vyjmenované věci jsou primárně vyrobeny právě pro praváky. Existují ale už i specializované obchody, kde se v dnešní době dají sehnat vhodné alternativy pro leváky. Přehodit si pak myš na levou stranu klávesnice a přepólovat pak zvládne levák sám.

Leváci v běžném životě

Hrnečky s obrázky jsou pro leváky celkem zbytečné, když z takového hrnku pije levák, obrázek nevidí. Kuriozitou jsou také třeba zubařská křesla a dříve se křesla konstruovaná i pro leváky koupit nedala. Levák, který chtěl být zubařem, se prostě musel přeučit na praváka, nebo se vysněného povolání nadobro vzdát. Začíná to už ve škole, u pořízení kuličkového pera a gelové tužky, pokud není pro leváky, celý text je rozmazaný. V jídelně špatně drží lžíci a musí sedět nalevo, aby při jídle či psaní nestrkali do svého spolužáka. Potíže jsou třeba i při hře na kytaru.

Výhody leváků

Levorukost je výhodou třeba při sportu. Tenisté, hokejisté i fotbalisté mohou svého soupeře hravě zaskočit právě odlišným stylem hry. Mezi slavné české levoruké sportovce se řadí zejména tenistky Martina Navrátilová a Petra Kvitová, anebo fotbalista a slavný brankař Petr Čech. Levákem byl ale také prezident Václav Havel, Leonardo da Vinci, Albert Einstein nebo nyní Barack Obama. Nikdo ale zatím nepřišel s nějakým definitivním vysvětlením, proč jsou někteří lidé prostě levorucí. Vědci se domnívají, že za to mohou prostě geny. Je totiž velmi pravděpodobné, že se levákům opět narodí levoruké dítě.

Petr Čech

Kreativní leváci

Leváci jsou prý ale mnohem více kreativní a tvořiví než praváci. U leváků totiž dominuje pravá hemisféra mozku, a zejména proto se také uvádí, že jsou velmi kreativní a také emotivní v nadání pro hudbu, umění, míčové sporty, jsou dobří v tenise, baseballu, plavání i šermu. Jsou ale vypozorovaná i legrační fakta o levácích. Leváci třeba kreslí postavy s hlavou nakloněnou napravo. Oči leváků se také mnohem snáz přizpůsobí pro vidění pod vodou. Také přicházejí do puberty v průměru o 4 až 5 měsíců později než praváci. Leváci trpí mnohem častěji koktáním a dyslexií.

Historie a šílenství

Život leváků ale v minulosti nebyl vždycky med. V Japonsku mohl muž svou ženu opustit, když zjistil, že je levačka. Do 70. let se leváci povinně přeškolovali a neobešlo se to bez metod, jako klečení v koutě nebo švihání pravítkem přes prsty. Ještě na začátku 90. let byla přeškolena celá ½ mladých leváků. Dnes už stačí jen, když pravák s levákem nesedí vedle sebe tak, aby do sebe při psaní strkali. Pak se dají koupit speciální pomůcky, zejména nůžky pro leváky, neboť těmi obyčejnými je stříhání levou rukou mnohem složitější.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here