Komár – největší zabiják světa, proč?

0
2957

Komár je opravdu nejnebezpečnější živočich na Zemi. Není sice velký a silný jako lev, ani jedovatý jako štír, ale dokáže přenášet velmi nebezpečné nemoci. To dělá z komárů co do počtu obětí naprosto největší zabijáky živočišné říše. Do čeledi komárovitých dnes patří zhruba 3 500 druhů a neustále jsou objevovány další a další. Komáři se navíc vyskytují prakticky po celém světě, snad pouze s výjimkou Antarktidy. Navíc jsou v teplých a tropických regionech aktivní po celý rok. V mírnějším pásmu během zimy hibernují.

Komáři a oběti

Je to otravný hmyz, ale nejen to. Jde totiž v podstatě o nejnebezpečnějšího živočicha na naší Zemi. Komáři totiž přenáší řadu nemocí, které jsou způsobeny bakteriemi, viry a parazity, jako malárii, žlutou zimnici a horečku dengue. Třeba pouze malárie ročně zabije 1,2 milionu lidí. Komárům chutnají některé krevní skupiny mnohem více než jiné. Podle studie sedají 2x častěji na lidi s krevní skupinou 0 než třeba na krevní skupinu A. Skupina B se nachází někde uprostřed. Komáři dokážou detekovat oxid uhličitý z dechu oběti na neuvěřitelnou vzdálenost až několika desítek metrů. Obecně větší lidé vydechují více CO2, a tím také představují pro komáry mnohem nápadnější cíl. Komáři dovedou vycítit chemické látky vylučované potem. Jsou lákáni i vyšší tělesnou teplotou, kterou mají nemocní, ale i lidé po namáhavé fyzické aktivitě.

Studie komárů

Studie z roku 2011 uvádí, že mohou někteří lidé přitahovat komáry také určitými typy bakterií, které žijí na jejich kůži, obzvláště v případě jejich výskytu ve velkém množství. Proto jsou asi pro komáry některá místa na našem těle mnohem lákavější než jiná. Jde o třeba nohy, kde žijí větší bakteriální kolonie. Jiná studie uvádí, že komáry přiláká vypití už jednoho piva. Těhotné ženy jsou pro komáry 2x přitažlivější než běžní lidé, vydechují totiž více CO2 a mají o něco vyšší tělesnou teplotu.

Komáří anatomie

Komáři mají oči složené z malinkatých čoček a vidí svět jako mozaiku, proto dokážou zaznamenat sebemenší pohyb, a při náznaku nebezpečí hned uletět. Tykadla slouží jako čidla hmatu, ale i k detekci pachů, a k hledání vhodné oběti. Komáři detekují oxid uhličitý z dechu hostitele až na vzdálenost 30 m. Dlouhým sosákem vám pronikne komár pod kůži a vypustí chemické látky do rány, které zabraňují srážení krve, a začne sát. Krev sají jen samičky kvůli živinám pro tvorbu vajíček. Samci sají nektar s květů. Komáři létají rychlostí 1–2 km/h a za noc uletí až 12 km. Křídla jim kmitají 300–600x za sekundu a vytváří charakteristický bzučivý zvuk. Trávicí soustava se jim při jídle nafoukne. Komár pozře až 3x více krve, než váží. Krev postupně tráví a je to zdroj proteinů pro tvorbu vajíček, která naklade do vody.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here