Dustin Hoffman, americký herec, – 80 let

0
3335

Dastin Hoffman a Malý Velký Muž, tento název jednoho z jeho úspěšných filmů jej samotného charakterizuje asi úplně nejlépe. Vzrůstem malý, drobný a na první pohled možná trochu neprůbojný, ale s obrovským hereckým uměním. Narodil se 8. srpna 1937 a původně studoval hudbu a hru na klavír. Během studia několik změnil zaměstnání a pracoval jako prodavač, ošetřovatel v psychiatrickém ústavu, číšník, vrátný i pianista a pak z nich čerpal ve svých rolích.

film: RAIN MAN

Velké role

Po pár divadelních hrách v roce 1967 debutoval ve filmu Absolvent a získal nominaci na Oskara. To se mu podařilo ještě 6x, celkem tedy 7x nominace. Třeba za postavu podvodníka Enrica Rizza a film Půlnoční kovboj, kabaretiéra Lennyho Bruce ve filmu Lenny nebo za dámský převlek v komedii Tootsie. Celkem 2 Oskary získal v roce 1980 za roli Teda Kramera bojujícího o svého syna ve filmu Kramerová versus Kramer a o 9 let později za film Rain Man za roli autisty Raymonda Babitta. Zviditelnila jej role Jacka Crabba žijícího 120 let střídavě mezi bělochy a indiány ve zmíněném filmu Malý velký muž, galejníka Louise Degu ve filmu Motýlek nebo studenta Thomase Babingtona prožívajícího děsivé dobrodružství z filmu Maratonec.

Touha po dokonalosti

Dustin Hoffman pověstný svou touhou po dokonalosti, která jej často přivádí do konfliktů. Dustin Hoffman má 5 dětí, nechává na nich, co budou dělat, a doufá, že to budou dělat s chutí a svou práci milovat. Dustin Hoffman patří k nejvýznamnějším hercům současnosti. Nominace na Oskara mel za film Absolvent, Půlnoční kovboj, Lenny, Tootsie, Vrtěti psem, Kramerová versus Kramer a Rain Man a 2 poslední jej i obdržel.

film: TOOTSIE

Dustin Hoffman o sobě

„Nedělám víc ani míň potíží než jiní herci, ale nemusím mít strach, že už mě neobsadí, když řeknu něco, co se ostatním nelíbí. Mou parketou ovšem nikdy nebyli a ani nebudou supermani. Nenarodil jsem se jako hrdina a dodnes nevím, jak zahrát machra. Mým údělem jsou charakterní role. Vyrůstal jsem ve věku heroických filmových postav Johna Waynea, ale i skutečných hrdinů ze života za 2. světové války. Později mě fascinoval způsob, jakým televize dělala hrdiny z lidí jen tím, že je zvětšila do nadlidských rozměrů. Ono vlastně jde o to, že žádný člověk není větší hrdina, než jak ho vylíčí televizní obrazovka.“

film: MOTÝLEK

Divadelní kariéra návratu

Dustin Hoffman má za sebou i úspěšnou divadelní kariéru, když se v roce 1974 se vrátil na Broadway se svým režijním debutem All Over Town a o 10 let později ve hře Willyho Lomana Death of a Salesman jako herec i producent. Za svůj herecký výkon obdržel ceny Drama Desk Award a Emmy. Za roli Shylocka ve hře The Merchant of Venice byl také nominován na cenu Tony Award. Byl producentem filmu A Walk on the Moon a byl vedoucím výroby na filmu The Devil’s Arithmetic, za který získal 2 Emmy.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here