Cítí více bolesti ženy nebo muži? Jaký je přenos pocitů.

0
2099

Mnoho údajů nasvědčuje tomu, že ženy pociťují více bolesti než muži. Hlavní podmínky odpovědné za chronickou bolest jsou pozorované častěji u žen než u mužů. Vědci, kteří studovali mechanismy přenosu pocitů, dospěli k závěru, že rozdíl můžeme vysvětlit pomocí evoluce. Protože muž nesměl cítit bolest, zejména proto, aby mohl pokračovat v boji, potlačil ji. Žena ji ale cítit musela, aby pochopila, že je v ohrožení.

Když se řekne fibromyalgie a hemikranie

Fibromyalgie je stav charakterizovaný zejména bolestmi svalů, šlach a kloubů celého těla, nejčastěji podél páteře. U žen je 6x častější než u mužů a bolest hlavy postihuje ženy 4x více než muže.  Hemikranie je zase bolest jedné poloviny hlavy, která je u žen 3x častější, než u mužů. K tomu se řadí bolesti specifické jen pro ženy, jako menstruační bolesti a gynekologické onemocnění s názvem endometrióza. Žena více pociťuje bolest a má jiný práh bolesti než muž. Diego Fornasari z Milánské univerzity uvádí, že rozdíly byly identifikovány na biologické úrovni. Rozdíly jsou v mechanismech zapojených zejména do regulace přenosu bolesti, nejčastěji na úrovni synapse, spojení dvou neuronů či smyslové buňky a neuronu umožňující předávání impulsů od periferních nervů do buněk nesoucích impuls do centrálního nervového systému.

Migréna častěji u žen

Zásadní je synapse, kdy je bolestivý stimul možné zásadně modifikovat, třeba při chronické bolesti. Synapse jsou jako semafory nechávající impulsy procházet. Z 1 000 impulsů jich mohou nechat projít 200 nebo všech 1 000. Při chronickém stavu pak může být 1 000 impulsů pociťováno jako 10 000. Kontrolní mechanismus ovlivňují informace přicházející do části mozku spojené s emotivním životem. Existují přesná nervová spojení mezi oblastí emotivního života a bolestí. Byl prokázán i velký rozdíl mezi pohlavími v kontrolních mechanismech pro přenášení bolesti při zvláštním typu analgezie, stresového snižování bolesti vstupujícího do hry v nebezpečných situacích, kdy nesmíme pociťovat bolest. To je třeba u vojáka v boji.

Bojovník versus žena

Často si zraněný voják uvědomí, že byl raněn, až se vrátí z bojového pole. U žen ale vstupují do hry faktory napojené na zachování rodu, kdy musí cítit více bolest pro uvědomění nebezpečí. Systém ovlivňující stresovou analgezii nastupuje u ženy v období plodnosti. Přestává fungovat v případě, kdy je jí podáván estrogen. Každý měsíc prožívá žena svou bolest v závislosti na menstruačním cyklu. Rozdílné jsou i reakce na léky. Žena má zvýšenou nesnášenlivost léků. Má menší množství enzymů užitečných pro metabolismus některých léků, jako třeba antidepresiva. Některé molekuly jsou pro ženu obzvlášť bezpečné, jako třeba paracetamol, který může žena užívat i v těhotenství či po menopauze. Žena v produktivním věku má přirozenou tendenci snižovat produkci endogenních kanabinoidů, což jsou látky působící jako přírodní analgetikum, uvolňované v určitých fázích ovulačního cyklu, kdy je zvyšována její citlivost k bolesti. Paracetamol pak velmi pozitivně působí na endokanabinoidní systém a molekula ženě pomáhá přispívat ke zvyšování prahu tolerance k pocitu bolesti.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here