Když hvězda vysílá zvláštní signály, myslíme často na mimozemšťany

0
1819

Mimozemské civilizace jsou velká neznámá a setkání s jinou civilizací je snem mnoha z nás. Vědci z observatoře Arecibo v Portoriku v nedávné době zaznamenali pro ně záhadné signály přicházející od hvězdy s názvem Ross 128. Poměrně neznámý červený trpaslík vzdálený od Země 11 světelných let dal o sobě vědět a vyslal signál v téměř pravidelných pulzech. Přesto jsou vědci skeptičtí a o mimozemšťanech, jako o možném vysvětlení, neuvažují.

Radioteleskop u města Arecibo

Kdo vyslal signál

Radioteleskop u města Arecibo je největším svého druhu na světě. Dne 12. května zachytil neobvyklá data. Po 14 dnech si při pozorování vědci uvědomili, že v dynamickém spektru o délce 10 minut objektu Ross 128 se objevují v takřka periodickém charakteru některé velmi zvláštní signály, jak se vyjádřil profesor Abel Méndez. Sledované signály měly vyšší frekvenci než je obvyklé u radiových vln hvězd. Struktura tohoto signálu také podle vědců vylučuje možnost původu od objektů bližších naší Zemi. Mohlo by jít o záření hvězdy Ross 128 velmi podobné slunečním erupcím. Další možností je záření z jiného objektu umístěného v zorném poli Ross 128, nebo jen o výkyv na vysoké oběžné dráze způsobený satelitem.

Hypotéza s názvem mimozemšťan

Tuhle variantu vědci svorně vylučují, i když je to škoda. Všudypřítomná hypotéza s mimozemšťany je podle vědců prostě na smutném posledním místě za mnoha, lepšími vysvětleními. Tým vědců kvůli objasnění zajímavé situace pozoroval hvězdu Ross 128 ještě déle a výsledky svého úsilí budou teprve prezentovat. Jako úspěch budou vědci považovat, pokud signál zachytí znovu ve směru hvězdy a nebude zachycen v jejím okolí. Pokud jej už vědci nedokáží zachytit, bude to ještě mnohem větší záhada, než si vědci původně mysleli.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here