24. 3. Den Horské služby v ČR

0
1694

Den Horské služby byl vyhlášen v roce 1913 na památku tragické smrti dvou účastníků 8. mezinárodního lyžařského závodu na 50 km v Krkonoších. Šlo o Bohumila Hanče a Václava Vrbatu. Právě proto si Den Horské služby čeští horští záchranáři připomínají 24. března. Jedná se o připomínku tragického vyvrcholení lyžařského závodu v Krkonoších, který navždy vstoupil do české sportovní historie jako velký příběh přátelství a vůle, které dokázala zdolat až smrt.

Závod v Krkonoších

Při náhlém zvratu počasí tehdy zůstal na trati jediný běžec, Bohumil Hanč, kterému ale v prudké vánici velmi rychle docházely síly. Tehdy mu jeho přítel Václav Vrbata dal svůj kabát, i když věděl, že tím nasazuje svůj vlastní život, kterým za svůj čin zaplatil. V důsledku nadměrného podchlazení však nakonec zahynul také Bohumil Hanč. Horská služba je samostatný záchranný sbor, který vznikl až v roce 1934. Dříve její funkci zastávaly spíše vyškolené sbory dobrovolných hasičů, členové sportovních spolků a místní horalové.

Pomocníky nové doby

V současní době mohou lyžaři a turisté v nouzi použít inovativní technologie. K dispozici je speciální aplikace pro chytré telefony s názvem Horská služba. Od prosince 2011, kdy byla tato aplikace spuštěna, přispěla již k záchraně více než dvaceti lidí. U lehkých zranění i vážných úrazů, které ohrožují člověka na životě, pomáhá aplikace snadno a rychle přivolat nejbližší hlídku Horské služby ČR. Tato funkce není závislá na dostupnosti datového signál a pracuje s lokalizací pomocí GPS. Aplikace umí odeslat Horské službě nouzovou SMS zprávu s přesnou polohou uživatele. Mobilní Horská služba umí vyhledat lyžařská střediska, dá vám aktuální informace o sněhových podmínkách, lavinovém nebezpečí a počasí. Podle aktuální polohy najde nejbližší stanici Horské služby ČR s telefonním číslem a dobu provozu. Aplikace je kompatibilní s operačním systémem iOS, Android a Windows Phone 8.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here