4 zaručené způsoby, jak se naučíte všechno!

0
1371

Každý z nás by si na učení měl najít příjemné místo a ten nejlepší způsob. Někomu vyhovuje si psát poznámky, jiní se potřebují učit nahlas, někdo potřebuje ticho, jiný hudbu.

1.      Pište si poznámky

Pište si poznámky, zapojíte tak více smyslů a učivo vám půjde lépe do hlavy. Psaní je jeden z tradičních způsobů, který pomáhá zapamatovat si novou látku. Začněte psaním poznámek při lekci či školení, nebo si vezměte skripta a vypište si z nich svoje vlastní poznámky. Zapojte takzvaný systém minimalizace, kdy si budete psát čím dál stručnější poznámky, a časem vám hesla pomohou vybavit si veškeré souvislosti daného učiva.

2.      Mluvte nahlas a klidně choďte

Často pomáhá, když si vše opakujete stále dokola a nahlas. Vyvoláte tak pocit, že danou látku slyšíte z venku a pak si ji lépe vybavíte při zkoušce nebo testu. Někomu vyhovuje při učení chodit se skripty v ruce klidně po pokoji sem a tam. Jiní potřebují zalézt někam do kouta, který jim plně vyhovuje a navozuje mysli pocit, že právě přišel ten pravý čas na učení.

3.      Fotografická paměť

Bez čtení se nenaučíte vůbec nic. Čím víc budete číst znovu a znovu svá skripta, poznámky a prezentace, tím víc si je pevně zafixujete do své paměti. Výhodu mají lidé s takzvanou fotografickou pamětí, kterým stačí list papíru jen přelítnout očima a pak vědí přesně, kde je zapsaná daná věta. Ale i všem ostatním vícečetné čtení velmi pomůže. Opakování je matka moudrosti.

4.      Zapojte více smyslů

Zkuste zapojit vůni, chuť, hmat, zrak i sluch. Je opravdu důležité a víc než výhodné zapojit do studia všechny naše smysly. Pokud se učíte o čemkoliv při zapálené vonné svíčce a dostanete pak otázku při zkoušce, nejprve se vám vybaví právě daná vůně a pak i pojmy, definice a fakta spojená s danou vůní. To samé platí o chutích, o zraku a všech dalších smyslech. Všechny vjemy musí být příjemné a pozitivní.

Od učení si musíte i odpočinout. Odměňte se tím, co máte rádi. Sklenkou vína či čokoládou, nebo si běžte zacvičit. Pokud se za pokroky při studiu odměníte, na učení se budete i těšit. Nezapomeňte také pravidelně větrat, pohybovat se a dobře spát.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here