16. – 22. 9. Evropský týden mobility a den bez aut

0
1650

Evropský týden mobility začíná 16. září a trvá do 22. 9., kdy slavíme Mezinárodní den bez aut. Celý týden mobility poukazuje na jiné alternativy dopravy, zejména zaměřované na ty ekologičtější. Světový den bez aut slouží k tomu, abychom si všichni uvědomili velký dopad výfukových plynů automobilů na životní prostředí a naše zdraví. V České republice se akce účastní velké množství měst, která přijala dokument, který je zavazuje k tomu, že během roku udělají něco významného pro zlepšení dopravní situace ve městě, životní prostředí i bezpečnost.

Evropský týden mobility

V týdnu od 16. do 22. září 2017 se opět bude konat další ročník celoevropské akce, která nás všechny může přinutit k zamyšlení a naučit tomu, že máme i ve městech jiné varianty dopravy než pouze vlastním automobilem. Tento týden reaguje na stále se zvyšující a houstnoucí automobilovou dopravu a s tím také zhoršující se životní prostředí zejména ve městech. Během týdne mobility ve městech proběhne velké množství akcí pro veřejnost, které představí obyvatelům, jak se mohou sami svými silami přičinit o to, aby se jim v jejich městě lépe žilo. U jednotlivců to totiž začíná a na nich nejvíce záleží. V některých městech je třeba zvýhodněné jízdné v MHD.

Evropský týden mobility a paradoxy

Jedním z příkladů je paradox, že ve městě, které leží na úpatí Krkonoš s názvem Vrchlabí, je v zimě o mnoho méně dýchatelný vzduch než v Hradci Králové, kde je přes 100 000 obyvatel. Uzavření úzké centrální ulice by velmi pomohlo a doprava by se měla vést jinudy. Již delší dobu je funkční obchvat města směrem na Špindlerův mlýn, který však není využíván ve velké míře. Hodně směrových cedulí vede dál přes město a turisté jezdí přes Vrchlabské centrum, kde se pak opravdu nedá dýchat. Podobných měst s dopravně přetíženými centry je i u nás obrovská spousta a akce by mohla napomoct k tomu, aby si lidé uvědomili, že nejde jen o nákladní dopravu, co centra přetěžuje, ale i o osobní automobily. Seznam akcí najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí a i vy můžete alespoň jeden den nechat své auto doma.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here