Inkviziční procesy a nevinnost čarodějnic

0
1829

Na hranici bylo upáleno během inkvizice velké množství nevinných obětí obviněných z čarodějnictví. Obvykle byly důkazy vykonstruované a zcela nesmyslné. Často bylo důkazem něco, co čarodějnice nemohla ovlivnit, třeba jako nemoci. Pálení čarodějnic bylo bojem proti černé magii. Pokud někdo nějakému ději prostě nerozuměl, jednalo se v té době o čarodějnictví nebo ďábla.

Černá magie v historii

Myšlenka se táhne k počátkům civilizace. Například ve své knize A History of Infectious Diseases and the Microbial World sepsala odbornice na historii lékařství Lois N. Magner, že věřit v nadpřirozené příčiny nemocí bylo v té době ve své podstatě univerzálním jevem, stejně jako to bylo v prehistorických společnostech a civilizacích, které se vyvinuly již mezi 3500 a 1500 před naším letopočtem v Mezopotámii, Egyptě, Číně a Indii. Ve starověké Indii bylo mnoho mýtů a legend popisujících komplexní panteon bohů a mnoho démonů, kteří mohli způsobovat nemoci a postižení. Legendární léčitelé a bohové bojovali s démony. Tehdy ale existovaly určité nemoci, které byly s čarodějnictvím a temnými silami spojovány mnohem více než ostatní.

Epilepsie a mentální poruchy

Epilepsie je neurologickou poruchou se záchvaty díky přerušení elektrické aktivitě mozku. Podle Epilepsy Foundation jí trpí okolo 65 milionů lidí na světě. Během záchvatu je člověk zmatený, omdlévá, ztratí vědomí, je bezvládný a nereaguje. Objevuje se třes, cukání, zmítání a jde o člověka, který ztratil vládu nad svým tělem. Proto jej neznalí přihlížející v děsu obviňovali z čarodějnictví. Epilepsie byla příčinou usvědčení mnoha čarodějnic v Salemu, kdy byly upáleny statisíce žen. Poruchy jako schizofrenie a disociativní porucha identity způsobují změny v emocích a chování, byly démonizovány a stigmatizovány.

Exorcismus

Mnoho lidí s mentální poruchou prošlo i exorcismem, kdy měly zlé duše, které je posedly, během procesu vyjít z těla ven. Podle National Institutes of Health bylo množství nařčených čarodějnic upáleno i kvůli viditelným projevům mentální poruchy. I dnes ale některé kultury věří, že za mentálními poruchami stojí právě čarodějnice. Podle The Guardian jsou v Guyaně symptomy mentálních poruch ještě dnes často chybně přiřčeny čarodějnictví. Guyana má děsivé statistiky sebevražd. Komunity všechny nemocné velmi často vylučují z komunity a fyzicky napadají často se souhlasem náboženských vůdců.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here