První úspěšná transplantace lidské hlavy

0
1749

Nový posun lékařské vědy a umu. Chirurgové v Číně poprvé úspěšně transplantovali lidskou hlavu a během 18 hodin přímo na mrtvém těle pospojovali míchu i nervy. Další krok lékařské vědy odvážného plánu profesora Canavera se vydařil.

Profesor Sergia Canavera

Italský profesor Sergio Canaver se ve své práci konečně blíží do finální fáze. Sergio Canavera už před dvěma lety uveřejnil svůj plán transplantovat živou lidskou hlavu. Pracoval na tom usilovně a jeho úsilí přineslo své ovoce. V první polovině roku jeho tým nejprve transplantoval hlavu z jednoho potkana na druhého a takto vytvořil dvouhlavá zvířata, která žila ještě následujících 36 hodin. Lékaře tehdy nejvíce nezajímalo to, zda je možné úspěšně spojit jejich jednotlivé části těla, nikoliv jak dlouho budou tyto zvířata žít, a to se mu podařilo.

Chirurg Xiaoping Ren

Po tomto úspěšném pokusu následovalo další experimentování. V Číně se pak během posledních týdnů potají pracovalo na dalším experimentu, který lidstvo opět přiblížil k transplantaci živé lidské hlavy. Pak provedl Chirurg Xiaoping Ren úspěšnou transplantaci lidské hlavy z jednoho mrtvého těla na druhé mrtvé tělo. Během náročné operace se expertům podařilo propojit míchu, nervy i jednotlivé cévy s jiným bezhlavým tělem. Kontroverzní profesor Xiaoping Canavera doslova blahořečil a vychválil čínský tým, co nejvíce to šlo. Pak prohlásil, že celá podrobná zpráva o významné operaci bude zveřejněna během následujících dnů. Současně prohlásil, že stejná operace, ale tentokrát na živém člověku je už za dveřmi.

Valery Spiridonov

Tato operace trvala 18 hodin a lékařům přinesla požadované výsledky. Sergio Canaver se proto odhodlal k dalšímu kroku. Povzbudilo jej to k mnohem odvážnějšímu prohlášení o tom, jak bude v blízké budoucnosti transplantace lidské hlavy ve velké míře pomáhat zachraňovat životy. První pacient, který má kontroverzní operaci podstoupit, má být Rus Valery Spiridonov. Tahle debutová transplantace se opět s vysokou pravděpodobností odehraje v Číně.

Mnoho dobrovolníků

Možná vás to překvapí, ale Sergio Canavera už má dokonce několik dobrovolníků, kteří sami chtějí tuto operaci podstoupit bez ohledu na její potenciální následky. Je jasné, že tuto myšlenku transplantace lidské hlavy už obrovské množství odborníků kritizovalo. To ale Sergio Canaver přehlíží a nehodlá se vzdát. Pokud bude mít dostatek financí, prostoru pro výzkum a dalších dobrovolníků na své další experimentování, pak ho nikdo jen tak lehce nezastaví. Místo na experimenty potají se vždy najde, a jak je vidět, dobrovolníci taky.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here