Objevujte svět: KAPSKÉ MĚSTO

0
1643

Město s ještě krásnější krajinou než má město Rio. Kapské Město leží na severním konci Kapského poloostrova, přímo pod Stolovou horou a strmými srázy Devil’s Peak a Lion’s Head. Najdete zde krásnou přírodu i architektonické dědictví. Pláže lákají k surfování a památky kombinují francouzskou, nizozemskou a německou architekturu. Kapské město je administrativní hlavní město JAR, dominuje mu kosmopolitní atmosféra, řadí se mezi nejkrásnější města světa.

Historie Kapského města

Historie se začala psát v polovině 17. století, kdy Holandská východoindická společnost poslala Jan van Riebeecka do Kapska založit zásobovací základnu uprostřed obchodní cesty mezi západem a východem. Prohlédnout si můžete hodně architektonicky zajímavých a vzácných budov. Mezi zdejší klenoty patří Radnice – Old Townhouse na Greenmarket Square z roku 1761, první dvoupatrová budova ve městě. Během let bylo v budově mnoho institucí, městské hodiny, senát, magistrát i policejní stanice. Jako radnice slouží budova do roku 1905, kdy byla dostavěna krásná barokní budova s mramorovou fasádou na náměstí Grand Parade. V Old Townhouse je v současnosti muzeum, které se pyšní sbírkami z období 16 až 18. století od holandských a vlámských umělců.

Historické památky

Grand Parade bylo užívané jako plocha pro vojenské přehlídky a dnes je zde velké parkoviště a každý týden se zde také konají velké trhy. Náměstí Grenmarket je lemované řadou obchodů, restaurací a proslulých barů. Nákupní centrum St Georges Mall přitahuje návštěvníky řadou obchodů. Pokud se vydáte na procházku ulicí Long Street, uvidíte řadu viktoriánských a gregoriánských budov. Na jejím konci se nacházejí velmi oblíbené turecké lázně. Tuynhuis, oficiální residence jihoafrického presidenta najdete na Government Avenue. Je zde i impozantní katedrála St. George na konci zahrad. Nádhernou budovu navrhl a postavil známý architekt Herbert Baker.

Co ještě musíte vidět

Nejstarší kostel v zemi je kostel Church of the Dutch Reformed Church, jehož předchůdcem byl The Groote Kerk z roku 1704. Kostel byl 2x rozšiřován a pyšní se nádherně vyřezávanou kazatelnou a krásnou kolekcí kapského stříbra. Součástí originální budovy je i zvonice s hodinami. V ulici Strand Street stojí luteránský kostel – Lutheran Church, který byl postaven zcela tajně roku 1774 bohatým luteránem Martinem Melckem, který jej postavil původně jako sklad. V té době bylo povoleno pouze holandské reformní náboženství. Fara byla pak přistavěna v roce 1787 a dům na počest Martina Melcka po jeho smrti na druhé straně v roce 1881. Celý komplex je ukázkou kapské architektury 18. století. Velmi důležitou roli v jihoafrické historii hrál i Robben Island, který byl současně nominován na seznam UNESCO. Ostrov nacházející se 10 km od pobřeží byl vězením pro politické vězně a pobýval zde i Nelson Mandela. Lodě na tento ostrov odjíždějí z nákupního centra Victoria and Alfred Waterfront.

Kapské město

Koopmans-De Wet House v ulici Strand Street byl postaven roku 1702 a neoklasicistní fasáda je z konce 18. století. Uvnitř jsou cenné sbírky porcelánu, skla, nábytku a užitného umění. Nástěnné malby jsou fascinující a réva na nádvoří je považována za nejstarší v JAR. Mezi historicky zajímavé domy se řadí gregoriánský dům na konci Government Avenue Bertram House, kde je sbírka gregoriánského nábytku, čínského a anglického porcelánu či anglického stříbra. Probíhají zde výstavy, workshopy, umělecké dílny, koncerty a také přednášky. Je zde South African National Gallery – Jihoafrická národní galerie. Jsou zde kolekce britského, francouzského, holandského a vlámského umění. Soustředěno je zde současné jihoafrické umění, unikátní sbírky předmětů z perel, domorodé sochy a navrácené předměty odvezené ze země před více než 200 lety. Parlament je ve viktoriánském stylu a je zde muzeum obsahující sbírky týkající se parlamentu a zasahují až do roku 1854.

Kultura a turismus

Čtvrť Bo-Kaap neboli Malajská čtvrť, její úzké, křivolaké uličky s malými domky s výrazně barevnými fasádami. Původně oblast ubytovaných otroků, stájí a vojenských domků. Batávští otroci importovaní do města v 17. století holandskými kolonisty zde bydleli společně s muslimskými náboženskými vůdci z Indonésie a bojovali proti holandským kolonialistům. Během několika století se kapská malajská komunita stala opravdu velmi silnou. V nejstarší budově čtvrti z roku 1760 je muzeum Bo-Kaap Cultural History Museum. Kromě malajské kultury jsou tu sbírky umění a kočáry. Oblast District Six je většinou pustá země. The Group Areas Act zde organizovala oddělování ras, roku 1950 rozhodla o přestěhování 60 000 místních obyvatel a zbourání jejich domovů. Zůstalo několik kostelů, škol a mešit. Obyvatelé vynikali v hudbě a literatuře. Muzeum District Six Museum je dříve metodistický kostel s mapou oblasti před zničením, kterou sestavili obyvatelé jako památku na své domovy po vystěhování.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here