Krok za krokem k vyřešení problému

0
1524

Úspěch je značka tvůrčích a nápaditých lidí, kteří jsou schopni vyřešit jakýkoli problém, překonat překážky a dosáhnout cíle pouze za použití kreativního myšlení, důslednosti a vytrvalosti. Nejprve změňte svůj postoj k problému od negativního k pozitivnímu. Místo slova problém si najděte jiné pojmenování, třeba situace, výzva či příležitost. Čím pozitivnější je vaše řeč, tím sebejistější a optimističtější přístup k úkolu a tím kreativnější a pronikavější v úsudku budete při hledání řešení a průlomových nápadů.

Pojmenování, definice, výběr možnosti

Situaci pojmenujte, co je přesně ona výzva, která před vámi stojí, co vám způsobuje stres, strach i úzkost, čeho se bojíte, proč jste nešťastní a vše si přesně do detailů sepište. Použijte kritické myšlení a přistupte k situaci z různých úhlů. Uvědomte si, v čem dalším tkví daný problém, a nenechte se rozptylovat. Jděte k jádru věci a najděte pravou podstatu problému. Dívejte se na situaci z různých úhlů a promyslete různá řešení, málokdy je jen jedno. Definujte si ideální řešení, co přesně musí řešení přinést, co musí splňovat, jak by vypadalo ideální řešení situace podle vás a jasně si definujte všechny parametry. Porovnejte všechna možná řešení a vyberte to, co nejvíce odpovídá ideální představě.

Očekávej horší, doufej v lepší

Připravte se na nejhorší možný výsledek a snažte se jej překonat. Změřte svůj progres. Nastavte si způsob měření úspěšnosti řešení, ať poznáte, zda postupujete kupředu, děláte pokroky a najdete způsob, jak změřit výsledky svého řešení. Přijměte veškerou zodpovědnost za své rozhodnutí. Spousta sebekreativnějších nápadů a myšlenek se nezhmotní, když chybí někdo, kdo by je dotáhl až do konce. Musí se za ně někdo plně postavit. Určete si termín, ve kterém by věci měly být vyřešeny, časový harmonogram vede k rozhodnutí. Složitý úkol zabere spoustu času a skrze dílčí cíle a časový harmonogram může dojít k jejich plnění a lze sledovat jejich dodržování.

Když dojde na řadu akce

Začněte. Nikdy to neoddalujte a udělejte první krok. Přestaňte přešlapovat stále na místě. Vrhněte se do řešení problému po hlavě a se vší energií. Čím rychleji začnete postupovat ke svému vytyčenému cíli, tím kreativnější totiž budete. Tím budete mít také více energie, tím více dosáhnete a tím více se naučíte. Mnohem rychleji získáte potřebnou kapacitu k dosažení svého předsevzetí a novou schopnost posunout se v budoucnu dál. Osobní zkušenost je zcela nepředatelná.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here