Úspěšný byznys je přímo závislý na důvěře, která se vzájemně buduje

0
1712

Důvěra tvoří naprosto nesporný základní kámen byznysu. Pokud víte, jak se stát důvěryhodným, nepotřebujete už vůbec žádnou zvláštní techniku vhodnou k uzavírání obchodů. Zkoušet jakkoliv ošálit klienta či partnera svým zdatným řečnickým uměním je vysoce krátkozraké řešení. V dlouhodobém měřítku manipulace vůbec nefunguje a nakonec se ještě obrátí zcela proti vám a celé vaší společnosti.

Důvěra versus manipulace

Platí jednoduchá rovnice. Jakmile se zvýší míra vaší důvěry v rámci organizace, poroste vám také výkon, morálka, produktivita a současně i loajalita. Zároveň se vám na druhé straně sníží vaše náklady, klesne vám hladina stresu a odpadne pocit skepse. Reklamu téměř nepotřebujete. Důvěryhodná značka se těší vyšší ochotě klientů za její služby i produkty zaplatit, ale i jejich oddanosti a dalšímu šíření dobré pověsti formou doporučení. Manipulace má krátké nohy stejně jako lež.

Uvěřit v sebe

Základem všeho snažení je začít s důvěrou v sebe. Aby nám lidé mohli začít věřit, musíme být hodni jejich důvěry. Důvěryhodnost se skládá zejména z 3 aspektů. Z technické zdatnosti a schopnosti spolehlivě vykonat úkol, z dobrých úmyslů a motivů, a nakonec jde o jednání podle obecně přijímaných etických principů, jako je férovost a čestnost, tzv. integrita. Pokud tyto aspekty projevujete neustále a dostatečně věrohodně, budou o vás pochybovat už jen paranoidní jedinci. Důvěra je posilována a naopak také podkopávána v každém dalším jednání, a platí to pro organizace i jednotlivce.

Budování důvěry

Lidé důvěřují, pokud je vše jasné a jednoznačné. Soucit i důvěra je důvod, proč všichni třeba milují svou matku, která se stará se o druhé. Snažte se proto udržovat s klientem oční kontakt, buďte empatičtí a pro efektivitu v naslouchání veďte vždy jen jeden rozhovor. Lidé hledají charakter, kdy děláte jen to správné, nikoli snadné. Hledají i kompetentnost, kdy klient chce někoho, kdo to udělá dobře. Zákazník hledá přínos, věří tomu, jaké máte výsledky. Kdo je plný soucitu a má úžasný charakter, ale bohužel mu chybí výsledky, není pravý adept na důvěryhodného partnera.

Když přijde závazek

Závazek je klíčový. Jediným způsobem, jak si vybudovat důvěru, je učinit a dodržovat závazky. Udržujte i spojení. Pokud s lidmi udržujete dobré vztahy, o které se mohou opřít, budou důvěřovat také vašim obchodním nabídkám. Důslednost je dalším nutným znakem budování důvěry. Důvod, proč věříme firmám, McDonaldu, je kvalita, kdy stejné zboží dostaneme v jakémkoliv městě. Pokud jste tedy konzistentní, budou se k vám zákazníci vždy vracet.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here