16. 11. 1983 založen fotbalový klub Sparta Praha jako Athletic Club Královské Vinohrady

0
2617

Fotbalový klub Sparta Praha byl založen jako Athletic Club Královské Vinohrady dne 16. 11. 1983. Sparťanský národ nepovažuje datum 16. listopadu za bezvýznamné a všední. Je to přesně naopak. V tento den roku 1893 byl nejslavnější tuzemský klub založen pod názvem AC Královské Vinohrady. Od té doby se ale názvy klubu několikrát změnily. Až po ten současný AC Sparta Praha.

Historie fotbalové Sparty

Historie fotbalové Sparty začala v roce 1891. Tehdy jen několik nadšenců založilo na pražských Maninách klub se jménem AC Praha. Pěstovala se zde ale také mimo jiné i cyklistika, a když pak byla Vltava zamrzlá, tak se dělalo i bruslení. Po 2 letech činnosti se však tento klub dost rozhádal a odešla z něj tehdy skupina odbojníků v čele s Karlem, Otou a Josefem Malečkovými. Ti následně založili AC Královské Vinohrady. Vinohrady totiž byly tehdy ještě samostatné a velmi bohaté město za hranicemi Prahy. I proto v té době nový klub očekával od radnice velmi štědrou podporu. Klub byl tedy ustanoven dne 16. listopadu 1893 a tento den je považován za oficiální datum založení klubu.

Historické názvy klubu

  • 1893 – AC Královské Vinohrady (Athletic Club Královské Vinohrady)
  • 1894 – AC Sparta (Athletic Club Sparta)
  • 1948 – AC Sparta Bubeneč (Athletic Club Sparta Bubeneč)
  • 1949 – Sokol Bratrství Sparta
  • 1951 – Sparta ČKD Praha (Sparta Českomoravská Kolben Daněk Praha)
  • 1953 – TJ Spartak Praha Sokolovo (Tělovýchovná jednota Spartak Praha Sokolovo)
  • 1965 – TJ Sparta ČKD Praha (Tělovýchovná jednota Sparta Českomoravská Kolben Daněk Praha)
  • 1990 – TJ Sparta Praha (Tělovýchovná jednota Sparta Praha)
  • 1991 – AC Sparta Praha (Athletic Club Sparta Praha)
  • 1993 – AC Sparta Praha (Athletic Club Sparta Praha fotbal a.s.)

Když nepřišla podpora

Podpora ale nepřišla. Díky nulové finanční podpoře od vinohradské radnice se zakladatelé klubu rozhodli v roce 1894 raději opustit Vinohrady a současně změnit název na AC Sparta. Ve stanovách se pak objevil i dodatek o klubovém dresu Sparty, který již tehdy tvořilo velké černé „S“ na bílém tílku. Při prvních zápasech se nosili sparťané černé svetry s velkým bílým „S“ na prsou a k tomu černé kalhoty. Pak se přebírali postupně pruhované dresy od Čafky a červenobílé pruhované košile Unionu Praha. Konec veškerého experimentování s těmito dresy přišel v roce 1906. Tehdy člen výboru Sparty Petr Petřík odcestoval do Londýna a zde se mu zalíbila rudá trička tamního Arsenalu. Pak koupil celou sadu těchto dresů a těmto barvám zůstala Sparta věrná dodnes.

Když se hrálo na Letné

O 10 let později se pak poprvé odehrál velký zápas na pražské Letné, kde dnes stojí napsáno GENERALI Arena. Rok na to bylo hřiště slavnostně otevřeno při utkání s Plzní. V následujících letech Sparta sbírala body a doslova válcovala své soupeře. Sbírala své tituly v lize i pohárech. Asi jedinou černou kaňkou v historii je jejich sestup do druhé ligy v roce 1975. Rok na to pak ale sparťané vyhráli český i československý pohár a dokonce poprvé v historii zvítězil ve své soutěži také ženský tým. V roce 1993 klub oslavil 100 let výročí, které si tehdy zpříjemnil ziskem titulu v československé lize i českém poháru. Od osamostatnění české a slovenské ligy pak získala Sparta 11 ligový titulů a je nejúspěšnějším klubem ze všech.

Sparta jako nejúspěšnější český fotbalový tým

Sparta je nejúspěšnějším českým fotbalovým týmem a získala 36 titulů z československé a české ligy. Několikrát byla v Lize mistrů UEFA a během historie klubu v jeho dresu působila řada reprezentantů. Sparťanská vlajka má svou symboliku. Modrá barva na vlajce symbolizuje Evropu, některé zdroje však zmiňují modrou jako symbol řeky Vltavy. Červená a žlutá barva symbolizuje Prahu. Název Sparta pochází ze starověkého města Sparta, jehož obyvatelé se vyznačovali zejména bojovností a vůlí. Dalším symbolem klubu je písmeno S, počáteční písmeno slova Sparta.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here