Kdo je největším podvodníkem? I Češi mají ty své.

0
1491

Je to přesně ten, kdo uvede druhého člověka do omylu a získá tak na oplátku nějaký prospěch, přitom se dopouští podvodu. Ten, kdo to dělá dostatečně chytře, dopouští se zároveň velkého podvodu. Existuje ještě třetí kategorie, tedy podvodníci, kteří se zapsali i do našich dějin.

Podvodnice napodobitelka

Kanaďanka Elizabeth Bigleyová se narodila 10. října 1857 ve městě Eastwood v provincii Ontario. Odmalička žila tak trochu ve svém světě a už ve 14 letech začala s paděláním šeků. Nic se jí ale nestalo, kvůli nízkému věku a také podezření na propukající duševní chorobu. Svůj největší kousek spáchala v Ohiu. Podařilo se jí přesvědčit místní banky, že je nemanželská dcera a budoucí dědička multimilionáře Andrewa Carnegieho, který jí podepsal směnky na 8 000 000 dolarů. Banky se pak začaly předhánět, která z nich jí nabídne výhodnější půjčku. Během 8 let jí byly poskytnuty úvěry v součtu 20 milionů dolarů, dnešních asi půl miliardy korun.

Elizabeth Bigleyová zemřela ve vězení

Dlouhou dobu nikdo z bankéřů nekontaktoval multimilionáře s kompromitující záležitostí na přímo. Když záležitost vyšla najevo, Carnegie prohlásil, že tu dámu nezná a žádnou směnku nepodepsal už 30 let. Pro mnoho bank to znamenalo katastrofu a jedna menší zkrachovala. Bigleyová uprchla do New Yorku, kde byla zatčena. V opasku měla 100 000 dolarů. Byla shledána vinnou a odsouzena na 14 let. Do věznice si přivezla luxusní vybavení a celu si zařídila, jako běžný pokoj a zemřela zde po 2 letech.

Podvodník obchodník

Jeden z nejslavnějších českých podvodníků Viktor Lustig žil v letech 1890 až 1947 a narodil se v Hostinném. Byl velice nadaný zejména na jazyky. Byl synem lékaře a spáchal své první větší podvody přímo na palubách zaoceánských lodí na trase New York – Paříž. Vrcholnou akci dovršil v Paříži, prodej Eifflovy věže v roce 1925 obchodníkům s kovovým odpadem. Věž měla být tehdy již dávno přestěhována jinam, a proto se obchodníci nijak nedivili, když jim samozvaný zástupce ministerstva nabídl odprodej věže do šrotu.

Viktor Lustig a André Poisson

André Poisson zaplatil obrovskou sumu za věž a k tomu tučný úplatek, aby dostal přednost před konkurencí. Viktor Lustig pak s kufrem plným peněz zmizel zpět do své vlasti. Obchodník se za svou naivitu styděl a ani to neoznámil policii. V USA přesvědčil gangstera Ala Caponeho, aby mu svěřil 50 000 dolarů na obchod s akciemi. Za 2 měsíce mu celou částku vrátil, že se obchod nepovedl. Al Capone to ocenil 5 000 prémií, o kterou podvodníkovi šlo. Úřady jej odhalili až v roce 1934. Zbytek života strávil ve věznici Alcatraz.

Podvodník lékař

Ferdinand Demara známý jako Fred se narodil v roce 1921 v bohaté rodině. Během hospodářské krize ale zažil chudobu. Dobrodružnou povahu začal rozvíjet v 16 letech, kdy utekl z domova a stal se mnichem. Po několika letech vyměnil duchovní dráhu za kariéru v americké armádě. Vydával se za svého známého, lékaře Josepha C. Cyra. Pod jeho identitou nastoupil jako lodní chirurg na kanadském torpédoborci Cayuga. Ošetřoval zraněné vojáků včetně operací. Dokonce zachránil 14 postřelených mužů najednou. U jednoho provedl komplikovanou operaci hrudníku podle postupu vyčteného pár minut předtím z lékařské knihy.

Ferdinand Demara pastorem

Ferdinand Demara se proslavil zázračnou záchranou těžce zraněného vojáka, která jej vynesla na vrchol popularity. Psaly o něm kanadské noviny. Skutečný doktor Joseph Cyr je přečetl a nenechal si to pro sebe. Kapitán lodi odmítl historce s podvodníkem uvěřit. Kanadská armáda Demaru propustila, ale neobžalovala a mohl se vrátit zpět do USA. Demara se vrátil k duchovní dráze, vystudoval bohoslovectví, stal se pastorem a nemocničním kaplanem. Nakonec ho nechali v nemocnici bydlet, i když dosáhl pokročilého věku a nemohl se věnovat svým povinnostem. Zemřel na infarkt potom, co mu kvůli pokročilé cukrovce amputovali obě nohy.

Podvodník padělatel

Američan Frank Abagnale se narodil v roce 1948 a uprchl od rodičů, když mu bylo 16 let. Změnil si jméno, padělal řidičský průkaz, kde byl o 10 let starší a začal pracovat. Nejdříve padělal příkazy k bankovním převodům a získal 40 000 dolarů, dnes by to bylo více než 6 000 000 korun. Jedním z nejslavnějších Abagnalových kousků bylo to, kdy se 2 roky vydával za pilota letecké společnosti a cestoval zdarma po celém světě. Padělek pilotního průkazu a ukradená uniforma mu stačili. V té době letecké společnosti přepravovaly piloty i konkurenčních aerolinek zdarma. Abagnale pracoval jako dětský lékař a právník.

Frank Abagnale milionářem

Frank Abagnale za 5 let vystřídal 8 různých identit a desítky falešných jmen, psal padělané šeky, díky nimž vydělal přes 2 500 000 amerických dolarů. Vše utratil a prohýřil s letuškami a dalšími kráskami. Investoval do dalších podvodů i nákup luxusního oblečení a doplňků. V roce 1969 ho zatkli ve Franci. Po vydání do USA byl odsouzen ke 12 letům a několik let později jej propustili na podmínku, aby pomáhal FBI v boji proti jiným padělatelům. Založil si firmu, specializovanou na bezpečnostní poradenství pro banky. Nyní je multimilionář.

Podvodník na zpronevěry

Říkalo se mu Pirát z Prahy, Viktor Kožený, pocházel z rozvedeného manželství. Po emigraci rodičů v roce 1982 odjel studovat do USA, kde absolvoval bakalářský obor ekonomie na Harvardské univerzitě. Po revoluci se Kožený vrátil do Prahy, zapojil se do kuponové privatizace a jeho služeb brzy využilo přes milion obyčejných lidí, kteří se prostřednictvím kuponů měli stát akcionáři významných podniků. Jeho fond se pak transformoval a akcionáři přišli o vliv i o akcie. Kožený fond vytuneloval, vydělal miliardy a uprchl na Bahamy.

Viktor Kožený na Bahamách

Pražský Vrchní soud v roce 2012 potvrdil 16 let odnětí svobody kvůli 16 miliardám škody v Harvardském průmyslovém holdingu. On ale vinu odmítá. Viktor Kožený se angažoval v přesvědčování amerických boháčů, aby investovali své prostředky do privatizace ázerbájdžánské ropné společnosti Socar. Z privatizace sešlo a klienti přišli o velké jmění. Byl obviněn z úplatkářství, když podplácel vlivné představitele Ázerbájdžánu. Bahamy žádost USA o jeho vydání vždy zamítly.

Podvodník celebrita

Miláček celebrit a slavný podvodník, Francouz Christopher Rocancourt se narodil v roce 1967 jako syn prostitutky a alkoholika. V 5. letech jej umístili rodiče do sirotčince. Své podvody realizoval na území USA. Předstírá, že je filmový producent, bývalý šampion v boxu i zámožný investor. V Los Angeles se seznámil s řadou hvězd, včetně herců Mickeyho Rourka, Jean-Clauda Van Damma, modelky Naomi Campbell nebo zpěváka Michaela Jacksona. Okradl tyto celebrity o 40 000 000 dolarů.

Christopher Rocancourt

V roce 1997 byl zatčen, zaplatil kauci a utekl do Kanady, kde byl zatčen znovu za podvody, kterými připravil o úspory starší manželský pár. V USA a v Kanadě si odseděl 4 roky. Ve vězení sepsal autobiografii, ze které byl hit. Po propuštění se usadil v Paříži s bývalou miss Francie Soniou Rollandovou. Francouzská režisérka Catherine Breillatová ho v roce 2009 obvinila z toho, že z ní podvodně vylákal 700 000 eur.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here