Džínový Velorex – klasika s nevšedním kouzlem

0
3253

Kdo by jej neznal. Velorex, to je klasika s nevšedním kouzlem. Legendární koženková tříkolka z Čech prorazila rovnou do Evropy, Ameriky, Asie nebo Austrálie. Manželé Rekovi z Oldřichova u Písku mají ale jinou raritu. Jejich Velorex je prostě džínový. O něm již zpíval ve své písni Ivan Mládek: „Ušetřím na nový Velorex džínový, mají ho v Tuzexu v Praze…“. V době hitu byl džínový Velorex jen pouze výmysl Ivana Mládka. Tato vozítka se ve fabrice potahovala nejčastěji hnědou koženkou.

Jediný džínový Velorex

V současné době už v České republice existuje opravdový Velorex džínový. Vlastní jej manželé Rekovy z Oldřichova u Písku. Koupili jej v roce 1997 v klasické kožence hnědé barvy. Předtím tato trojkolka sloužila jako reklamní vozidlo podniku Oděvní průmysl Prostějov. Návštěvy manželů Rekových vozítko podle písničky ale stejně označovali jako Velorex džínový. Tak vznikla motivace k tomu, aby jej do džínoviny opravdu převlékli a dali mu nový kabát. Miroslav Rek se do toho pustil s chutí.

Ocenění i od Ivana Mládka

Nápaditost manželů Rekových ocenil i autor hitu ze 70. let, Ivan Mládek. Ví o tom, že si jej v Písku vyrobili. Velorex viděl a udělalo mu to velkou radost, že jsou jeho texty tak inspirativní. V několika případech se setkal i se situací, že po Jožinu z bažin pojmenovali majitelé své hospody. Vynálezci Velorexů byli bratři František a Mojmír Stránští. Začali s malosériovou výrobou v 50. letech. O něco později ve velkodružstvu Solnice to zase bylo vozítko pro invalidy. Uvnitř je dost malý prostor a špatně se z něj vylézá. S berlemi žádná legrace.

I na filmovém plátně

Nejslavnější Velorex na filmovém plátně řídil jej ve filmu Vrchní, prchni herec Josef Abrahám. Objevil se i v nizozemském filmu Momentky a v britském Top Gearu edice 12/6 komunistická auta. Džínový Velorex je jediný exemplář v České republice. Tato modrá vozítka ale už v České republice jezdila před lety. Jejich konstruktérem byl pan Stránský a první Velorexy potahovali montérkovinou, což byla látka velmi podobná džínovině. Džínový Velorex je podle výrobního čísla také jeden z posledních. Továrnu opustil v roce 1971 a stejný rok byla ukončena i výroba tříkolových vozítek a začala výroba čtyřkolových Velorexů.

Džínovina jako skvělý materiál

Na obléknutí do nového kabátu bylo třeba asi 18 m džínoviny. Jde o pravou riflovinu zespodu podlepenou folií z PVC. Takže tento modrý krasavec je nepromokavý. Látková část se dá také sundat a vyčistit. Zatím ji ale ani nesundávali. Údržba je totiž velice jednoduchá a svlékání kabátu není zapotřebí. Když je vozítko opravdu špinavé, nechají jej manželé Rekovi prostě opršet. Autíčko ale stejně není na dlouhé trasy. Standardní Velorex s motorem 350 kubíků dokáže uhánět téměř 100 km/hod. Ale jak komentuje pan Rek, je to už tak trochu proti fyzikálním zákonům. Je to asi takové, jak když v normálním autě jedete rychlostí 250 km/hod.

Jedeme na výlet

Hadrák manželů Rekových je pěkně v pohybu a rozhodně nestojí jen v garáži. Před několika lety si jej dokonce půjčila i televize do pořadu Automobil roku. S písničkou o džínovém Velorexu jej v televizním vysílání čestně doprovodila i skupina Děda Mládek ilegal band. Manželé Rekovi jezdí také pravidelně každý první víkend v květnu na největší sraz Velorexů konaný v Boskovicích na Moravě.

Přesun auta na plošině

Na Boskovický sraz se krasavec vozí na plošině. Po rovině jezdí Velorexem nanejvýš 60 km/hod a z kopce 80 km/hod. Majitelé Velorexů se dělí na 2 skupiny. Ti skalní klidně pojedou 200 až 300 km na sraz po vlastní ose, Jsou s mířeni i s tím, že cestou rozeberou motor a opravují drobné závady. Ti druzí Velorex naloží na vlek, dorazí na sraz, a tam s ním ujedou 60 až 100 km.

Jak se říká Velorexu

Velorex v České republice dostal opravdu mnoho přezdívek, jako hadraplán, hadrolet, hadrák, montgomerák, velouš, netopýr a prchající stan. Často vznikají přenice, zda patří mezi automobily nebo motorky. Tento má v technickém průkazu ještě napsáno motocykl. Až do konce roku 2000 k řízení této tříkolky stačil řidičský průkaz skupiny A na motocykl. V současné době je nutné vlastnit řidičský průkaz skupiny B1 a za volant tak mohou usednout řidiči od 18 let.

Veteráni manželů Rekových

Manželé Rekovi vlastní i Tatru 75 cabrio z roku 1935 od původního majitele Schwarzenbergova ústředního ředitelství v Hluboké nad Vltavou, což dokládají dokumenty z Kopřivnice. Auto si objednali v prosinci roku 1934. V dokumentu z krumlovského archivu je uvedeno: „Vaše Jasnosti, ráčíš rozhodnouti o prodeji osobního vozidla…“. Ve sbírce nechybí ani tříkolka Ortopedie z roku 1948, motorka Praga 500 BD z roku 1929 a nákladní tříkolka ČZ 150c z roku 1952, kterou původně vlastnila zotavovna ROH a vozila v ní odborářským rekreantům kufry. Veteráni mají u manželů Rekových čestné místo a jsou náležitě hýčkáni.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here