Nová masožravá rostlina – Nepenthes attenboroughii

0
2718

Kultovní film Adéla ještě nevečeřela, zná asi každý. Možná tato masožravá rostlina není tak úplně fikce. Nově objevená masožravá rostlina své jméno dostala po uznávaném přírodovědci siru Davidovi, jmenuje se tedy Nepenthes attenboroughii. Tato zajímavá láčkovka dorůstá až 30 cm v průměru a její úponek se na konci zajímavě rozšiřuje do velkého trychtýře, který tvoří zároveň past pro její budoucí oběti. Na hoře jménem Victoria v samotném středu Filipín ji objevil tým britského botanika Stewarta McPhersona.

Má kolem svého obvodu šťávu, která láká okolní hmyz i o něco větší zvířata. Okraje trychtýře jsou velmi lepivé, a když se na ně její oběť přichytí, snadno spadne do hlubiny. Tam už je připravena smrtící tekutina složená z kyselin a enzymů, které svou oběť spolehlivě rozloží. Tato na bílkoviny bohatá strava je ale pro láčkovky nezbytná a bez ní by nepřežily. Rostou na mimořádně chudých půdách a jejich výživu jim zajišťuje právě tato kořist. McPherson tvrdí, že Nepenthes attenboroughii se dokáže udržet klidně i na čistém štěrku nebo písku. McPherson s kolegy Alastairem Robinsonem a Volkerem Heinrichem během svých výprav objevili a znovuobjevili dokonce 20 druhů láčkovek.

Nepenthes deaniana, Mucholapka podivná a Nepenthes rajah

Mezi ty znovuobjevené patří také Nepenthes deaniana. O její existenci se sice již ví od roku 1907, její poslední exempláře ale zmizely na konci 2. světové války při bombardování manilského národního herbária. McPherson se současně domnívá, že právě jeho skupina byla první, co druh Nepenthes deaniana spatřila již za minulé století ve volné přírodě. Rostlina vytváří láčku v neuvěřitelné velikosti fotbalového míče. V mnoha z nich také Britové našli obrovské stonožky a až deseticentimetrové pavouky. Další z nich, Mucholapka podivná, je podle americké botanické společnosti z 600 druhů masožravých rostlin nejznámější a nad svou kořistí vždy sklapne své ozubené čelisti. Největší z masožravých druhů je ale Nepenthes rajah, která roste ve vysokých nadmořských výškách na Borneu. Tvoří past o velikosti mužského chodidla a velmi snadno do ní spadne i zvíře o velikosti krysy, které z jejich spárů již neunikne.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here