Heliskiing – jeden z nejnebezpečnějších sportů světa

0
2101

Jen představa možnosti nechat se vynést helikoptérou na horské vrcholy a poté sjíždět panenské liduprázdné svahy, je prostě nádherná. Čeští lyžařští fandové mají tuto možnost doslova za humny. Příznivci kvalitního heliskiingu a freeridu už nyní nemusejí až za oceán do USA. Stačí tak 1 000 km do nespoutaných hor Rumunska, zatím nedotčených turistickým průmyslem. Dceřiná společnost Snowhillu s názvem Berghill působící v Rumunsku nově nabízí freeridistům, lyžařům a snowboardistům v oblasti jižních Karpat pohádkově zasněžené svahy horského masivu Fagaraš. Klienti Berghillu zde mají exkluzivní právo zajezdit si na ploše 15 000 hektarů pronajatého pohoří v Transylvánských Alpách.

Heliskiing a freerid v Berghillu

Heliskiing je v Rumunsku určen pro zdatné lyžaře a snowboardisty. Kromě lyžařských a snowboardových schopností je nutná i velmi dobrá fyzická kondice. Čím budete zdatnější, tím větší bude váš prožitek z jízdy na divokých svazích. Instruktoři připravují program šitý na míru, ale současně zde freeridisty naučí i nové techniky, které jim zcela jistě pomohou zvládnout všechny rozmanitosti horského terénu. Základnu pro zájemce o tento v České republice oficiálně neprovozovaný druh zimního sportu naleznete v lůně kouzelného místa Balea Lac, kterých lze v Evropě nalézt velmi málo. Balea Lac je horské pleso v nadmořské výšce 2 034 m a zdejší jezero obklopují zasněžené horské štíty s výškou až 2 500 m.

Zima zde končí v květnu

Dvě horské chaty slouží k ubytování vyznavačů heliskiingu a jako přistávací místo pro helikoptéru vozící freeridisty na horský masiv, odkud sjíždějí pod dohledem profesionálních horských vůdců převážně z Rakouska. Horalům velí dvojnásobný mistr světa a trojnásobný mistr Evropy ve snowboardingu Martin Freinademetzen, který má na kontě 35 vítězství v závodech světového poháru. Tým horských vůdců doplnila i současná legenda českého snowboardingu a zároveň člen Mezinárodního Quiksilver Snowboarding Martin Černík. Zima zde na Fagaraši trvá od listopadu až do konce května a místo hluboko v Transylvánských Alpách je přístupné pouze lanovkou a helikoptérou. Silnice Transfagarašan je sjízdná vozem jen bez sněhové pokrývky. Dobrá dostupnost do této oblasti je díky pravidelné letecké dopravě z Prahy přes Vídeň do Sibiu, což je pro všechny milovníky adrenalinu super zpráva.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here