Objevujte svět: ŘÍM

0
1809

Ze všech italských měst je to právě Řím, který každoročně přitahuje nejvíce návštěvníků díky svým zajímavým místům a historickým památkám. Řím své návštěvníky nikdy nepřestane bavit. Je městem, které vás neustále překvapuje za všech okolností. Magnetem pro jeho cestovatele nejsou jen rozmanité památky, které doprovází osobitá a zcela nenahraditelná atmosféra města. Kouzlo římských ulic a malých uliček, krásných náměstí, parků a různorodých městských čtvrtí vás o výjimečnosti tohoto města zaručeně přesvědčí.

Čtvrt Trastevere

Místo, kde si v Římě budete připadat jako za časů dávno minulých. Jde o Zátibeří, tedy Trastevere, čtvrť která si do dnešních dnů uchovala původní krásy a mnoho ze své někdejší atmosféry dosti odlehlého místa plného nejen těch nefalšovaných a pravých Římanů, ale také italských bohémů. Místo jako stvořené na procházku a večerní aperitiv. Navštivte jeden z hostinců Vannozza Cattanei, oficiální milenky kardinála Rodriga Borgii, pozdějšího papeže Alexandra VI. Přímo v centru dění na náměstí Campo de’Fiori. Dodnes tu najdete nad vchodem do domu č. 13 její erb dělený erbem jejího manžela i milence. O restaurace na náměstí opravdu není nouze. Starožitnosti hledejte na vyhlášeném bleším trhu Porta Portese.

Městské parky a zmrzlina

Klidnější atmosféra panuje v městských parcích, Villa Borghese byl původně soukromým parkem rodiny Borghese a zpřístupněn v roce 1903. Sladké nicnedělání si užijte na Španělských schodech na Španělském náměstí v srdci města. Interiér jednoho z luxusních obchodů v okolní módní čtvrti navrhl náš Jan Kaplický. Najdete jej v domě č. 8 na ulici Via Bocca di Leone, která protíná slavnou módní tepnu Via dei Condotti. Na nejlepší zmrzlinu v Římě zajděte do cukrárny Giolitti na ulici Via degli Uffici del Vicario. Chodí sem i pánové v bílých límečcích a kravatách z nedaleké parlamentní budovy Palazzo Montecitorio a sídla předsedy vlády Palazzo Chigi na náměstí Piazza Colonna.

Historické památky

Nejstarším dochovaným mostem v Římě je Ponte Fabricio z 1. století př. n. l. Vydejte se na Tiberský ostrov připomínající kotvící loď, podle jedné z mnoha římských legend. Legendami je opředena celá římská historie. O Římě se ostatně říká, že se do něj zamilujete na první pohled. Jeho historické budovy, kostely a paláce, krásný, jedinečný a starobylý ráz, který je plný překvapení, atmosféry, elegance, dobrého jídla a fantastické kávy. V Římě najdete i nejmenší nezávislý stát světa, Vatikán, kterému se přezdívá srdce Říma a je sídlem nejvyššího představitele římskokatolické církve, papeže Františka.

Poznejte a ochutnejte

Při procházkách po italské metropoli objevíte celou řadu historických památek, jako je antické Koloseum či slavná Fontána di Trevi. Pravý duch Říma je směsice starověku s okouzlujícími krásami náměstí, parků a zahrad plných neutuchající italské energie. Při návštěvě velkoměsta si nezapomeňte vychutnat místní speciality, jedinečnou pizzu, italské rizoto, italskou polévku minestrone, těstoviny na mnoho způsobů, italské víno a famózní kávu i tiramisu. Moře od Říma není daleko, takže se můžete i zajet vykoupat na pláže plné úžasného písku a mušlí. Před sluncem se schovejte v muzeích, a nevynechte nejlepší místa a atrakce Říma, jako jsou Španělské schody, Ústa pravdy nebo Tiberský ostrov v centru největší antické říše, které doposud neztratilo nic ze své velkoleposti.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here