Bungee jumping – nejoblíbenější adrenalinový sport Čechů

0
2230

Bungee jumping neboli bungy jumping je adrenalinová aktivita, při které je člověk přivázán nejčastěji za kotníky na elastické lano a pak skáče dolů z opravdu velké výšky. Bungee Jumping má své hluboké kořeny ve starobylé legendě. Tu si uchovává v paměti domorodý kmen žijící na ostrově Pentecost v souostroví Vanuatu v Melanésii v Jižním Pacifiku. Je ale několik odlišných verzí této legendy.

Co praví legenda

Společným faktem zůstává žena, která se rozhodla uniknout před svým velmi zlým manželem. Tak vyšplhala na vysoký strom a uvázala si ke kotníkům liánu. Manžel za ní vylezl, ale ona se vrhla střemhlav hlavou dolů. Muž pak skočil také, ale zabil se. Žena to díky liáně přežila. Pak se legenda rozchází ve dvou verzích. Jedna traduje, že muži začali své skoky provozovat k obdivu a odvaze, kterou projevila ona žena. Druhá verze říká, že se tak chtěli muži pojistit, aby je žena nikdy nemohla oklamat. Obřadu se smějí účastnit zase jen muži. Ze zvyku se vyvinul rituál, kterým si domorodci zajišťují dobrou úrodu. Každý rok očistí svahy od větví a kamenů, rozmělní hlínu, aby mírnila dopad, a pak vztyčí skokanskou věž.

Bungee jumping ve 20. století

Pro západní civilizaci rituál zaznamenala expedice National Geographic v roce 1950 a zvyk popsala jako skoky do hloubky z výšky asi 65 stop. V roce 1970 Kal Müller, reportér National Geographic, jako první cizinec vyzkoušel onen skok, při kterém se vám doslova zastaví srdce. V roce 1979 se myšlenky ujal Klub Nebezpečných Sportů z Oxfordské university ve Velké Britániia zorganizoval skok ze 75 m vysokého mostu Clifton Suspension v anglickém Bristolu. Za nelegální skok David Kirke a Chris Baker dostali pokutu 10 liber. Skáče se všude. Z mostu Golden Gate Bridge i z mostu Royal Gorge v Coloradu.

Nejoblíbenější adrenalinový sport Čechů

Češi tomuto adrenalinovému zážitku doslova propadli. Bungee jumping je jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších adrenalinových sportů u nás. Patří mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější adrenalinové zážitky a skáče se bungee jumping z mostu, jeřábu ale třeba i z televizního vysílače. Stačí se jen postavit na okraj a prostě skočit. Na lano ale nezapomínejte. Bungee jumping z mostu nebo věže už jste si možná vyzkoušeli, ale pokud prahnete po intenzivnějším zážitku, zkuste něco dalšího. Za 10 000 dolarů si můžete na laně skočit do vulkánu aktivní sopky Villarrica v Chile. Helikoptéra vás dopraví přímo nad jezero oné bublající lávy uvnitř sopky. Pak už je to na vás. Musíte překonat sami sebe a skočit. I když to zní naprosto šíleně a děsivě, všichni odvážlivci, kteří skok do nitra sopky zkusili, zatím přežili.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here