10 snadných kroků k zero waste

0
1408

V posledních měsících je zejména nadměrné užívání plastu velké téma. Zasáhlo ničení planety lidským odpadem i vás, ale nevíte, jak na to? Dali jsme dohromady pár kroků, které snadno zařadíte do svého života.

1) Nekupujte balené nápoje

Neustálým nakupováním balených vod a limonád produkujete velké množství odpadu v podobě plastových lahví. Místo nich si můžete pořídit lahev skleněnou, která vám vydrží několik let a snadno se vejde i do kabelky.

2) Nepoužívejte plastová brčka

Většina plastových brček je vyrobená z více materiálů a tudíž je nelze recyklovat. Pokud se s brčky loučit úplně nechcete, místo těch plastových si můžete pořídit brčka nerezová, bambusová nebo skleněná.

3) Kupujte bezobalové potraviny

V supermarketech si vybírejte zeleninu a ovoce bez plastových obalů, navštěvujte farmářské trhy a vyzkoušejte speciální bezobalové obchody a drogerie.

4) Choďte na nákup s vlastní taškou

Jestliže budete nosit neustále v kabelce nebo batohu vlastní tašku, nemusíte si při každém nákupu kupovat igelitku. Tím ulevíte planetě i své peněžence.

5) Řekněte ne igelitovým sáčkům

S nakupováním se pojí i další tip. Hodit se vám budou také vlastní látkové sáčky na zeleninu a ovoce. Můžete si je buď koupit, nebo pokud jste manuálně zruční, si je sami ušít.

6) Kompostujte

Věděli jste, že právě bioodpad tvoří téměř největší část odpadu, který vyhazujeme do popelnic? Odřezky zeleniny a ovoce přitom můžete kompostovat a tím svůj odpad značně zredukovat.

7) Vyměňte zubní kartáček

Používání běžných plastových kartáčků je stejně problematické jako nakupování balených vod a igelitových sáčků. Jelikož bychom kartáček správně měli nejdéle po 8 týdnech vyměnit za nový, je dobré se podívat po ekologičtější variantě. K dostání jsou dnes kartáčky bambusové nebo z recyklovaného plastu.

8) Vyrobte si vlastní čisticí prostředky a kosmetiku

V domácích podmínkách se dá vyrobit kde co. Vykouzlit si tak můžete např. vlastní prací prášek, aviváž, univerzální čisticí prostředek, peeling nebo pleťový krém.

9) Dejte šanci secondhandům

Oděvní firmy a řetězce obměňují svou kolekci každé 2 měsíce, čímž podprahově nutí spotřebitele k neustálému nakupování. Sekáče jsou přitom plné oblečení, které je většinou jen párkrát nošené. Z druhé ruky si můžete pořídit pěkný svetr, halenku nebo třeba džíny, a to doslova za pár korun.

10) Přestaňte kouřit

Nebo alespoň snižte počet cigaret, které denně vykouříte. Filtr cigaret je vyrobený z plastu a velmi špatně se rozkládá. Kromě toho obsahuje velké množství toxinů, které uvolňují do životního prostředí.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here