5 tipů, jak si zútulnit interiér

0
1494

Abyste příjemně zútulnili interiér, nemusíte nutně utrácet desetitisíce za nábytek a bytové doplňky. I levnější dekorace udělají z vašeho bydlení opravdový domov.

1) Barevné zdi

Bílá výmalba sice evokuje pocit čistoty, nedodá však bytu tu správnou energii. Jestli se uprostřed bílého pokoje necítíte dobře, skočte do obchodu s domácími potřebami a pusťte se do malování. Když si zdi vymalujete sami, bude mít z konečného výsledku o to větší radost. Volba barev je čistě na vás, každý z nás má v tomto ohledu jiné preference. Útulnost však obecně dodávají teplé barvy, jako je meruňková, hořčicově žlutá, oranžová, červená, béžová a hnědá.

2) Fotografie, obrázky a plakáty

Holé zdi vypadají smutně a prázdně. Vyzdobte si je třeba fotografiemi z dovolené, rodinné oslavy nebo svého dětství. Pokud máte rádi klasické či moderní umění, sáhněte po obrazech a jestliže vám energii dodávají motivační či designové plakáty, pověste si je všude tam, kde cítíte, že by měly mít své čestné místo.

3) Svíčky a lampičky

Správně zvolené osvětlení dokáže interiér zútulnit více než cokoliv jiného. Romantickou atmosféru dodají svíčky, které můžete zasadit do svícnu, položit je do nízkých skleniček nebo si na ně pořídit lucerničky. Příjemné světlo dodávají i lampičky a led diody, které můžete umístit kamkoliv chcete. Je na vás, zda dáte přednost žlutému, bílému nebo jinak barevnému světlu.

4) Polštářky a přehozy

Přehozy, polštáře a další textilie v bytě plní nejen praktickou, ale také estetickou funkci. Ozvláštněte s nimi pohovku, křeslo nebo třeba ustlanou postel a v případě potřeby se do nich zachumlejte. Volba barev i vzorů záleží na vašem vkusu. Každý pokoj navíc můžete tímto způsobem sladit do jiné barvy.

5) Květiny

Živé květiny by měly být součástí každého domova. Uklidňují, vytváří potřebný kyslík a umí dokonce i zvednout náladu. Ale nebojte se, nemusíte hned svůj domov přetvářet na džungli. Bohatě vám budou stačit dvě tři rostlinky. Řezané květiny ve váze vypadají krásně, nevydrží však příliš dlouho. Lepší jsou v tomto ohledu rostliny v květináčích, které můžete mít doma spoustu let. Ideální jsou fíkusy, sukulenty, bonsaje nebo citrusové keře. Bojíte se, že živé květiny doma zahubíte? Pořiďte si takové, kterou jsou nenáročné, jako např. dracénu, juku, rýmovník nebo aloe vera.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here