Jak si udržet motivaci?

0
1301

Chcete zhubnout, vypilovat cizí jazyk nebo se naučit něčemu novému, ale vaše prvotní odhodlání pokaždé skončí stejně tak rychle, jako začalo? Přinášíme vám pár tipů, které vám pomohou udržet potřebnou motivaci a dosáhnout úspěchu.

1)    Mějte svůj cíl neustále před očima

Každý den si připomínejte, proč jste se do toho, co děláte, vlastně pustili. Nezáleží na tom, zda chcete dokončit vysokou školu, naučit se francouzsky, vyrýsovat figuru do plavek nebo napsat vlastní knihu. Pověste si doma nástěnku s fotkami a obrázky, které vám budou připomínat, co získáte, pokud ve svém snažení vytrváte a několikrát za den si ji prohlédněte.

2)    Stanovte si menší cíle

Velký cíl, který bývá zejména zpočátku většinou v nedohlednu, se vám bude plnit daleko hůře, než několik menších. Rozdělte si svou metu raději do několika menších kroků a postupně si odškrtávejte jejich dosažení. Každý týden tak uvidíte, jakého pokroku jste už dosáhli, což vám dodá potřebnou motivaci a spokojenost.

3)    Svěřte se kamarádům a známým

Čím více lidí bude o vašem cíli vědět, tím pravděpodobněji ho nakonec dosáhnete. Pokud si sami pro sebe řeknete, že byste měli konečně začít něco dělat, patrně vás vlastní mozek dříve či později přesvědčí o tom, že to vlastně nepotřebujete. Když se ale svěříte partnerovi, přátelům nebo své rodině, nebude pro vás už tak snadné ze svých slibů vycouvat.

4)    Netrestejte se za neúspěch

Žádný krok vedle není důvodem s vaší snahou ihned skoncovat. Spousta lidí má tendenci se i za jedinou chybu trestat nebo se na všechno rovnou vykašlat. Čím delší vaše cesta je, tím více překážet potkáte. Nezapomínejte ale, že chybovat je lidské. Až tedy příště neodoláte čokoládovému dortu, proležíte celý den v posteli nebo místo učení vyrazíte s kamarády ven, neberte to jako konec světa. Druhý den opět nastupte do rozjetého vlaku a pokračujte v cestě za svým cílem.

5)    Inspirujte se u ostatních

Velkým nakopávačem jsou příběhy úspěšných lidí a motivační knížky plné rad a zajímavé inspirace. Pokud jste spíš vizuální typ, projeďte YouTube a shlédněte pár motivačních videí, které vás utvrdí ve správnosti vašeho konání. Dodají vám dobrou náladu, potřebnou energii a chuť pokračovat dál ve svém úsilí.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here