Konečně elixír mládí? Vymažte staré buňky z těla!

0
2367

Při stárnutí se nám v těle hromadí buňky, které už se nedokážou dále množit. Sehrávají významnou roli při obnově tkání, ale tvoří i nejrůznější zdravotní obtíže. Korejští vědci buňky dokáží eliminovat z kolen myší a začínají s koleny seniorů. Čím jsme starší, tím hůře se nám hojí neduhy a pomaleji se uzdravujeme. Stres je všudypřítomný a vede v tkáních a orgánech ke stárnutí buněk. Ty neumírají, ale taky se nemnoží a potlačují řadu základních životních procesů.

Staré buňky

Takové odstavení buněk je důležité pro udržení řádu v těle. Množení starých buněk by totiž bylo velmi nebezpečné. Staré buňky ale představují pro tkáně a orgány velkou zátěž. Roste základ pasivních buněk a organismus ztrácí schopnost regenerace. Vyčistění těla od starých buněk k omlazení a návratu vitality zkoumali i vědci. Tým vedený korejskými vědci Chaekyu Kimem a Ok Hee Jeonem v USA na Johns Hopkins University School of Medicine se ve spolupráci s americkou Mayo Clinic pokusil vyčistit seniorům myší kolena od starých buněk. Tím chtěli zvířata ochránit před artrózou.

Artróza

Artróza sužuje seniory velmi často a podle údajů Světové zdravotnické organizace jí trpí 10 až 15 % světové populace ve věku nad 60 let. Pokročilejší stádia artrózy brání v běžných životních aktivitách. Problém způsobuje i obyčejná chůze. Vědci cíleně poškodili starším myším křížový vaz v koleni a následoval rozvoj artrózy. Myši dostaly experimentální preparát s kódovým označením UBX0101, který ničí staré buňky odstavené. Léčba zabrala a měla razantní účinky. Artróza se totiž vůbec neprojevila, myši se pohybovaly bez problémů a bolesti.

Podobnost buněk

Buňky myši a člověka se v mnoha ohledech podobají, ale vykazují i mnoho významných rozdílů. Zda by zabrala léčba preparátem UBX0101 i u lidí se zkoumá. Nyní vědci otestovali preparát na chrupavce odebrané z kloubů z artrózou. Studie byla publikována ve špičkovém lékařském časopise Nature Medicíně. Lidská chrupavka reagovala na UBX0101 stejně jako chrupavka myší. Chrupavky seniorů preparát vyčistil od starých buněk a artróza se pak dále nerozvíjela.

Preparát UBX0101

Vývoj léku na bázi preparátu UBX0101 a jeho ověření do budoucna zajistí společnost UNITY Biotechnology, která nyní získala od Johns Hopkins University School of Medicine licence k patentům. Peníze na ambiciózní projekt UNITY Biotechnology získala a do začátku má 116 milionů dolarů. K investorům patří i zakladatel Amazonu Jeff Bezos. Touha po elixíru mládí a nesmrtelnosti je tedy všudypřítomná a zcela bezbřehá. Tak co, máte chuť dopřát si elixír mládí? Je to jistě lákavé.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here