Vyzrajte na škytavku

0
2197

Škytavka, odborným názvem singultus, jsou náhlé, většinou spontánní stahy bránice, vyvolány drážděním bráničních nervů či některých mozkových center. U škytavky se do plic zprudka nasává vzduch, při průchodu do plic hrtanem se velmi rychlé uzavírá hrtanová příklopka.

Co způsobuje škytavku

Škytavka může být vyvolána z nejrůznějších příčin. Lidově se říká, že člověk začne škytat, když na něj někdo nepřítomný začne usilovně myslet nebo o něm mluvit či jej pomlouvat. Z reálného hlediska jsou nejčastější příčinou rychlé konzumace potravin, přejídání, konzumace alkoholu, sycených nápojů nebo střídání teplých a studených potravin. Škytavka přichází v tu nejméně vhodnou dobu. Ve většině případů nejde o příznak vážného onemocnění. Nebezpečná je až ta chronická a extrémně vysilující. Ve většině případů většinou samovolně odezní a dá se tomu i pomoci.

Jak na škytavku

Pomalu vypijte pár doušků vlažné vody, zkuste se zhluboka nadechnout a zadržte dech, pak několikrát polkněte. Zkuste také změnit polohu a pohyb. Požádejte někoho, ať vás důrazně udeří mezi lopatky. Přiložte si na svůj zátylek studený obklad. Psychicky rozptylte svou mysl, zkuste si číst, přehrajte si video nebo si pusťte film. Od srdce se zasmějte nebo se zkuste něčeho leknout. V ústech si pomalu rozpusťte kostku cukru. Přičichněte si k několika různým vůním. To je jen pár tipů, které mohou zabrat.

Lékařské péče a akupresura

Pomoci mohou i jednoduché akupresurní techniky. První bod leží na vnitřní straně předloktí, ve vzdálenosti šířky 3 prstů nad rýhou na zápěstí. Další bod najdeme na horní hraně klíční kosti nad naší bradavkou, ve vzdálenosti šířky 5 prstů od středu krku. Následující bod leží v prohlubni na krku pod ohryzkem, jak začínají klíční kosti. Body masírujte po dobu 30 vteřin, než škytavka odezní. Ošetření lékaře je třeba jen v malém množství případů. Pokud máte delší škytavku, třeba nepřetržité škytání po dobu více dnů či týdnů. Ve vzácných případech jsou pak podávány speciální léky na uklidnění nebo slabší sedativa.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here