Chuť na čokoládu zaženete jednoduchým trikem…pokud chcete!

0
1645

Chuť na čokoládu lze snadno potlačit, jak tvrdí nová vědecká studie. Stačí prostě myslet na něco jiného. Musíte ale vystihnout ten správný okamžik. Pokud si uvědomíte, jak vaše myšlenky na čokoládu ovlivňují vaše chování, velmi snadno s tím pak můžete něco udělat. Zaměstnejte své smysly zcela jinak než myšlenkami na čokoládu. Nová metoda potlačení chuti na čokoládu je tak založená na autosugesci. Byla vědecky zkoumána a ověřována.

Australská vědkyně Sophie Schumacher z Flinders University a její tým

Pokud vás doslova pronásleduje neodolatelná chuť na čokoládu, pomohou vám ji potlačit ty správné představy. Nesmíte s tím ale zbytečně otálet. Pokud začnete tento problém řešit, hned jak se u vás chuť na čokoládu objeví ve vaší mysli, obzvláště pokud právě nejste hladoví, pak je to mnohem lehčí, než pouze čekat, až vaše chutě zesílí. Pokud se naučíte tyto touhy okamžitě utnout hned v zárodku, třeba tak, že se sami rozptýlíte, bude to fungovat.

Praktické tipy při představách

Zkuste představou procházky lesem, což může pomoci zredukovat rušivý vliv daných představ. Více si snažte uvědomovat, jak vaše myšlenky ovlivňují vaše chování. Mějte na paměti, že vaše myšlenky typu, potřebuji čokoládu, nebo mám chuť na čokoládu, nemusí být pravdivé a není tedy nutné na ně hned začít reagovat. Pokud si například představujete procházku lesem, zapojte při tom všechny smysly, takže si představujte obrazy, zvuky, vůně, prostě veškeré detaily.

Výzkum představ

Více než 90 žen bylo rozděleno do 2 skupin. Jedna představovala ženy bez závislosti na čokoládě, druhá skupina po čokoládě vysloveně prahla. Zaměřili se na první etapu touhy, kdy se ještě myšlenky na čokoládu vynořují a pak začínají přebírat iniciativu. Účastnice se snažily distancovat od těchto myšlenek a pohlížet na ně jako na něco, po čem nemusí následovat žádná akce. Technice se říká cognitive defusion. Další testovanou technikou bylo guided imagery, tedy soustředění se na fázi, kdy si už začínáme představovat, jaké by to bylo čokoládu jíst, cítit její chuť, vůni i vzhled. Účastnice byly vyzvány, aby právě v tento moment zkusily onu myšlenky na čokoládu nahradit myšlenkou na nějaké velmi tiché a klidné místo, jako je zmíněný les či opuštěná pláž u moře. Výsledky ukázaly, že na ženy, jejichž chuť na čokoládu byla opravdu velmi intenzivní, lépe zabírala druhá metoda.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here