26. 1. Mezinárodní den celníků

0
1783

Mezinárodní den celníků je ve světě slaven již od roku 1982 a je spojen s 1. zasedáním Rady pro celní spolupráci v Bruselu, které proběhlo již v roce 1953 právě na den 26. ledna. V roce 1994 přijala Rada pro celní spolupráci pracovní název Světová celní organizace – WCO, aby takto zdůraznila svoji celosvětovou působnost, po vzoru právě této nově vytvořené Světové obchodní organizace – WTO. V roce 1965 se členem organizace WCO stalo i tehdejší Československo. V současnosti má WCO 179 členských zemí.

Aktivní účast ČR ve WCO

O aktivní účasti České republiky ve Světové obchodní organizaci WCO svědčí fakt, že například v roce 2005 získalo výcvikové zařízení služební kynologie celní správy umístěné v Heřmanicích statut regionálního střediska WCO. Toto zařízení ji tímto opravňuje ke školení zahraničních kynologů a k udělování certifikátů WCO. Čeští celníci mají i svého pracovníka přímo ve WCO v oblasti sazebního zařazování zboží.

Vstup České republiky do Schengenského prostoru

Po vstupu České republiky do Schengenského prostoru dohlíží naši celníci především na přepravované zboží a výběr cel. Celníci mají také v některých případech mnohé pravomoci srovnatelné s pravomocemi Policie ČR. Bývají také zveřejňovány podrobné informace o výsledcích v oblasti potírání nelegálního hazardu, o dohledu nad dodržováním zákona o evidenci tržeb, dále pak analýza nárůstu výběru spotřebních daní a mnohé zajímavosti v oblasti pátrání, včetně konkrétních případů, které jsou vždy přílohou tiskové zprávy.

Mezinárodní den celníků

Mezinárodní den celníků k této příležitosti vždy zpřístupní veřejnosti volný přístup stálé výstavní expozice z historie celnictví na území dnešní České republiky. Expozice se v současné době nachází v budově Celního úřadu pro Plzeňský kraj, ulice Antonína Uxy 11, Plzeň. K vidění jsou uniformy, zbraně, štíty, znaky, celní pomůcky a navíc i zabavené pašovaného zboží. Zároveň bývají pro návštěvníky připraveny i zajímavé informace a ukázky ze současné činnosti celníků.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here