Pokud pracujete přesčas, nikdy to nedělejte zadarmo

0
2290

Oni si na to totiž podnikatelé velmi rádi zvykají. Za práci přesčas vám patří příplatek 25 % ke mzdě nebo náhradní volno. Jde o nejčastější způsoby, jakými vám zaměstnavatel bude kompenzovat práci přesčas, která má však také své limity. Pokud v práci doslova otročíte, najděte si jinou. Zničené zdraví a stres vám za to opravdu nestojí.

Maximálně 150 hodin ročně dle zákona

Práce přesčas opravdu není samozřejmost, kterou budete automaticky vykonávat pokaždé, když to situace v zaměstnání vyžaduje. Zaměstnavatel vám sice může nařídit práci přesčas, ale jen za zákonem stanovených podmínek. Pokud není ve smlouvě stanoveno jinak, smí vám zaměstnavatel nařídit maximálně 8 hodin přesčasů týdně a celkově 150 hodin ročně. Vždy to musí být jen ze závažných provozních důvodů.

Zaměstnanci zdravotnických záchranných služeb a pečujících o dítě mladší 1 rok

Právě tato formulace je velmi často předmětem sporů. Pokud vážné provozní důvody nenastaly, můžete klidně práci přesčas odmítnout, protože na to máte nárok. U zaměstnanců zdravotnických záchranných služeb může být nařízeno až 12 hodin přesčasů týdně. Zaměstnancům pečujícím o dítě mladší jednoho roku zaměstnavatel práci přesčas nařídit nesmí.

Po dohodě to může být až 416 hodin ročně

Pokud vám práce nad rámec 40 hodin pracovní doby týdně nevadí, domluvte si přímo ve smlouvě se zaměstnavatelem o něco delší přesčasy. Zákon dovoluje přesčasy až 416 hodin ročně. V průměru je to 8 hodinám týdně, ale hodiny nemusíte striktně dodržovat. Někdy více, některý týden zase méně.

Odměny, náhradní volno nebo příplatek 25 %

Za práci přesčas máte ze zákona nárok na náhradní volno nebo mzdu. U náhradního volna si přesčasové hodiny prostě vždy vyberete v jiný den, kdy nepřijdete do práce nebo odejdete dříve. Přesčasy vykompenzované náhradním volnem se už do přesčasů nepočítají. Proplacený přesčas je finančně výhodnější a za každou odpracovanou hodinu nad rámec pracovní doby vám proplatí minimálně 125 % mzdy. Platí to pro všední dny a státní svátky. O víkendech vzniká nárok za práci přesčas na 110 % běžné víkendové mzdy.

Pozor na smlouvu, peníze vždy nedostanete

U vedoucích pracovníků třeba ve státní správě, kteří mají přímo ve smlouvě uvedený příplatek za vedení, je to jinak. U 150 hodin přesčasů ročně je to zahrnuto v tomto příplatku a za přesčasy nic nedostanou. Nárok na mzdu či náhradní volno získají teprve ve chvíli, kdy 150 hodin ročně přesáhnou. Pokud zaměstnavatelé do pracovní smlouvy napíšou, že mzda zahrnuje odměnu za práci přesčas, žádné další peníze nebudou vyplaceny. Zmíněných 150 hodin ročně navíc děláte zadarmo. Po překročení hranice máte nárok na mzdu nebo náhradní volno.

Přesčasy a zkrácené úvazky

Zaměstnavatel vám při zkráceném úvazku nesmí práci přesčas nařídit. Jestliže se ale domluvíte, dostanete za přesčasové hodiny do výše 40 hodin týdně mzdu ve výši 100 %. Za každou další odpracovanou hodinu máte nárok na 125 % mzdy.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here