Jak vychovat malého génia? Vědci vydali návod pro rodiče.

0
1667

Asi všichni rodiče si přejí mít chytré a úspěšné děti. Odborníci si s tím dali práci a vydali návod pro rodiče, jak vychovat malého génia. Mnoho rodičů si právě s uvedenými ambicemi mít chytré a úspěšné dítě pořizuje rodinu a často jsou pak rozčarovaní, zklamaní a zbývají jim pouze oči pro pláč. Málokdy jde totiž dítě tím směrem, který si pro něj rodiče vysnili a naplánovali. Podle odborníků lze úspěch dítěte během jeho dospívání výrazně ovlivnit naší výchovou.

V hlavní roli literatura

Nepotřebujete miliony na speciální, soukromé školy ani přizpůsobenou výuku. Klíčem k úspěchu je sice i studium, ale zejména literatura. Právě knihy podněcují mozek a myšlení našich dětí, které se díky nim naučí být v životě mnohem průbojnější. Studie zveřejněná v magazínu Economic Journal jasně ukazuje, že děti, které mají doma velké množství knih, ve své dospělosti vydělávají mnohem více peněz. A jak víme, peníze usnadňují život. Otázkou zůstává, zda budou vaše děti díky nim automaticky šťastnější.

Universita of Padua

Tým ekonomů, kam patří i Giorgio Brunello, Guglielmo Weber a Christoph Weiss z University of Padua podrobně zkoumali ve své studii 6 000 mužů narozených v 9. evropských zemích v polovině 20. století. Muže rozdělili do kategorií v závislosti na tom, zda měli doma méně než 10 knih, police na knihy, knihovnu s více než 100 knihami, 2 knihovny, nebo více než 2 knihovny. Výzkumníci zkoumali současně i vliv vzdělání na celoživotní výdělky, které se podle závěru studie liší mezi jednotlivci, kteří v dětství žili ve venkovských a městských oblastech a naopak mezi jednotlivci, kteří měli ve věku 10. let přístup k mnoha nebo pak pouze k několika knihám přímo u nich doma.

Výsledek studie

Plat mužů s každým rokem navíc stráveným ve škole vzrostl průměrně o 9 %. U těch, kteří doma v dětství měli opravdu jen velmi málo knih, vzrostl plat pouze o 5 %. Na druhé straně u mužů, kteří doma v dětství měli k dispozici velké množství knih, vzrostl jejich příjem o 21 %. Podle vědců má tento jev hned několik vysvětlitelní a důvodů. Knihy povzbuzují děti k tomu, aby více četly, a čtení má pozitivní vliv na školní výsledky. Velmi dobře sestavená a početná knihovna je také znakem pro výhodné socioekonomické podmínky, které pak ovlivňují nejen vzdělávání dětí, ale podvědomě i jejich mysl. Málo platné, ona pomyslná startovací čára opravdu není pro každého zcela stejná a na zázemí, které dětem v dětství dáme, opravdu velmi záleží.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here