Psí individualita

0
1609

Individualita psa a výchova štěněte ovlivňuje chování psa v jeho dospělosti. Oni totiž i psi se navzájem významně od sebe liší svými povahovými rysy, svým chováním, konstitucí těla, ale i naturelem a také rozdílnou inteligencí. Vždycky lze mezi nimi nalézt vůdčí typ, ale i ten, co se podřizuje. Jsou psi odvážní i zbabělci, přátelští i plaší, rváči i mírumilovné přátelské povahy. Jsou nám totiž podobní víc, než si myslíme. Pes je přítelem člověka, věrným a oddaným, ale záleží na jeho povaze a také na naší výchově. Na nás samotných, a na tom, jak se k němu chováme a jak jsme féroví k sobě i k němu.

 

Zavedené mýty

Často je slyšet z úst výcvikových pracovníků, že ti všichni voříškové a kříženci jsou mnohdy rozumnější a citlivější než jsou naopak čistokrevní psi. Také se často setkáte s názorem, že skoro všechna malá módní společenská plemena, jsou mimořádně chytrá a velice věrná. Možná jste taky už slyšeli, že pes větší než kokršpaněl je vůči člověku ostražitý a nemá se mu tolik věřit. Je třeba si na něj dát větší pozor. Z pozice síly možná ano. Jinak je to ale dost troufalé tvrzení. Takhle se to v žádném případě paušalizovat nedá.

Tvrzení proti tvrzení

Žádné z těchto tvrzení neobstojí, pokud jsou jen obecně platně dané charakteristické rysy jednotlivých plemen. Přesto lze v jedincích každého plemene či křížence najít jakoukoliv povahu i úroveň sociálního cítění, povahy a psí inteligence. Psi přicházejí na svět již se svými vrozenými instinkty. Ty má pak jejich pán využívat ve svůj prospěch a žít tak se svým psem řádný a spokojený život ve svojí lidské smečce. Jestliže je totiž využijete správně a dokážete vymodelovat vrozené schopnosti vašeho psa právě ve váš prospěch, utvoříte tak jeho vzorec vychování, který bude zárukou jeho vyrovnanosti a žádoucího vztahu ke svému okolí a k nám lidem.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here