1. 12. Světový den boje proti AIDS

0
1989

Světový den boje proti AIDS byl vyhlášený Světovou zdravotnickou organizací z podnětu mezinárodní konference o AIDS konané v lednu 1988 v Londýně a od tohoto roku se také slaví. Symbol solidarity s lidmi postiženými touto zákeřnou chorobou představuje Červená stužka neboli Red ribbon, kterou si lze v tento den zakoupit přibližně na 180 místech celé České republiky. Takto můžete pomoci v boji proti zákeřné chorobě. Celá kampaň má za úkol zejména připomenout veřejnosti existenci nemoci zvané AIDS. Současně má poskytnout základní informace o nemoci a zdůraznit nutnost zabránit dalšímu možnému šíření této choroby i u nás.

Světový den boje proti AIDS

Světový den boje proti AIDS, někdy také zkráceně Světový den AIDS, je celosvětově významným dnem, vyhlášený Světovou zdravotnickou organizací jako velká příležitost k osvětě o pandemické smrtelné nemoci AIDS a viru HIV. Jde o podpoření boje proti nemoci, vyslovení podpory lidem žijícím s HIV a zároveň uctění památky jeho obětí. Každoročně na 1. prosince od celosvětového vyhlášení roku 1988 si tento den připomínáme. V roce 1996 vznikl program OSN určený pro boj proti HIV a AIDS, známý jako The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS, se zkratkou UNAIDS a převzal organizaci i propagaci Světového dne boje proti AIDS. Rok na to vznikla organizace World AIDS Campaign, která pak od roku 2004 působí zcela samostatně.

V roce 2017 se objevila nová protilátka

Nová léčba úspěšně útočí na 99 % kmenů viru HIV. Nová protilátka je úspěšná univerzálně. Útočí současně na 3 kriticky důležité části viru, který není schopen jí odolávat. Látka vznikal ve spolupráci mezi US National Institutes of Health a společností Sanofi. Převratný objev potvrdila International AIDS Society. Než se lék dostane do lékáren, musí se ale několik let počkat. Testy na lidech začnou roku 2018 a musí být komplexní. Vir HIV má neuvěřitelnou schopnost mutovat a měnit své vlastnosti. U jediného pacienta se může současně objevit stejné množství variant či kmenů HIV, kolik vznikne kmenů chřipky po celém světě za jediný rok.

Nová protilátka s 99% úspěšností

Protilátka je mnohem účinnější než již známá přirozeně existující protilátka. Nejlepší protilátky jsou schopné cílit maximálně na 90 % kmenů HIV, ale nová laboratorní protilátka na 99 %. Stačí velmi malá koncentrace účinné látky. Pokusy na 24 opicích doposud prokázaly, že u žádné z nich později, jakmile byly infikované virem, nevznikla infekce. Profesorka Linda-Gail Bekkerová z International AIDS Society uvedla, že vyrobené protilátky mají účinek, který mnohokrát převyšuje přírodní protilátky.

Léčba HIV vidí budoucnost v očkování

Na celém světě je ve vývoji nyní 40 látek na léčbu HIV či AIDS. Ve fázi klinického testování je 13 přípravků a kombinací. V ČR je povoleno k léčbě 24 léků a kombinací. U nás se také zabýval výzkumem pražský Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v čele s chemikem Antonínem Holým. Poslední patent založený na výzkumu ústav prodal před 2 lety a věnuje se lékům na jiné nemoci. Právě Holý stál za jedním z nejúčinnějších léků na AIDS. Za licenční poplatky a patenty ústav dostal 3 miliardy korun ročně. Budoucností léčby HIV je vakcína, na které se pracuje.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here