24. 11. Den nenakupování – mezinárodní den boje proti konzumnímu způsobu života

0
2607

Dne 24. listopadu se slaví Mezinárodní den boje proti konzumnímu způsobu života neboli Den nenakupování, Buy Nothing Day. Slaví se vždy poslední pátek v listopadu a to již od roku 1992. Tento den následuje hned po severoamerickém Dni díkůvzdání, který se zejména v USA slaví každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Předchází našim vánočním svátkům, které patří právem u nás k našim nejoblíbenějším svátkům. Bohužel i u tohoto svátku se čím dál více projevuje právě náš neblahý konzumní způsob života. Stále sílí i marketingový tlak prodejců a nepochybně ať už vědomě či nevědomě významně ovlivňuje naše chování.

Kampaň Buy Nothing Day

Kampaň Buy Nothing Day zahájil v roce 1991 anti-konzumní aktivista Kalle Lasn. Byl to bývalý manažer reklamní agentury, který už o 2 roky dříve založil aktivistický časopis Adbusters ve Vancouveru. V současné době se kampaně účastní opravdu miliony lidí v 55 zemích světa. Aktivistické skupiny v tento den pořádají happeningy, slavnosti a demonstrace, aby ta upozornili na přílišný konzum společnosti, problém nadspotřeby, ubývající přírodní zdroje, rizika a dopady na životní prostředí, ale i na markantně se zvětšující propast mezi bohatými a chudými lidmi i státy na světě. O těchto věcech lze vést dialog a hledat jednoduchá řešení.

Přehnaný konzum

Vesměs velmi přehnaně nakupujeme, dost se přejídáme a hlavně se fyzicky i psychicky zbytečně vysilujeme sháněním všeho možného, co ani nepotřebujeme, abychom na konci strastiplné honby za zbožím dosáhli vytouženého odpočinku. Většina z nás je zatížena v zaměstnání množstvím úkolů, musíme navíc na svých pracovištích zvládnout spoustu uzávěrek, zakázek, služeb a ukončit kalendářní a účetní rok včas. Obchodníkům nelze vyčítat, že se snaží prodat své zboží. Záleží jen na nás, zda podlehneme marketingovým praktikám.

Předvánoční čas

Hlavně nepodlehnout stresu. Zajet si jen tak do obchodního centra, pozorovat vánoční výzdobu a blikající barevná světla, poslouchat koledy a procházet regály plného zboží. Děti jsou velmi nadšené z výzdoby a my se jimi s radostí také necháváme rádi oslnit. Pokud se nenecháme ovládnout nakupovacím šílenstvím, můžeme si to i užít. Přesto se nemusíme účastnit toho davového šílenství, pokud nám to není příjemné. Nakoupit si dárky během roku a vyhnout se tomuto stresu a přecpaným nákupním střediskům.

Předvánoční shon

V době, kdy usilovně pracujeme, sháníme dárky, nakupujeme, uklízíme, doháníme vše, co jsme nestihli za celý rok doma i v práci, pak přijde vytoužený okamžik, kdy se pod stromeček pouštíme do otvírání tajemných vánočních balíčků a dárků. Těšíme se na dárky a mnohdy jsme zklamaní, že se ono překvapení a zázrak nepřišlo. Pak často vyčerpaně odpadneme, pokračujeme v přejídání a snažíme se stihnout rodinné návštěvy, které zanedbáváme v průběhu celého roku. Je třeba se nadzvednout nad všechny materiální věci v životě. Nejlepší je vždycky ta doba těšení, jakmile je po všem, eufórie je pryč a během pár dní se vytratí úplně.

Hodnoty jsou jinde

Ty pravé hodnoty jsou všude kolem nás, stačí se jen pořádně dívat kolem. Máme je v našich dětech, partnerech, rodičích, přátelích i kamarádech. Většinou si to ale uvědomíme až v tom okamžiku, kdy o někoho přijdeme, nebo když máme za sebou ten vyčerpávající shon plný příprav na svátky, který nás v kombinaci s nároky v práci před koncem roku přivodí mnoho stresu. Není to jen o spoustě dárků a jídla. Je třeba žít a užívat si i v průběhu roku. A v předvánočním období si pak jen tak sednout a povídat si s těmi, na které jsme neměli čas a které máme opravdu rádi. Jít na koncert, do kina, na kávu, na pivo a udělat si čas na všechny kolem nás. Udělat si raději Den nenakupování.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here