Objevujte svět: BATH

0
1700

Vysoce atraktivní a historické město Bath se nachází v jihozápadní Anglii je známé zejména díky svým lázním. Nachází se zde nejteplejší geotermální prameny ve Velké Británii, které přesahují teplotu 40˚C. Město nabízí řadu architektonických skvostů díky nímž bylo zapsáno v seznamu UNESCO. Najdete zde také celou řadu špičkových restaurací, které stojí za to navštívit a ochutnat místní lahůdky. Město leží v údolí řeky Avony a má 85 000 obyvatel. Více jak 2000 let historie tohoto města je spojena s horkými prameny a turistikou. V roce 1988 bylo jmenováno UNESCEM jako místo světového dědictví, World Heritage site, a to jako jediné v Británii. Architektonický poklad Anglie si stojí za to prohlédnout.

Anglie a město Bath

Historie dokazuje, že okolí dnešního města Bath bylo osídleno dávno předtím, než sem přišli Římané a založili zde v roce 44 n. l. lázně. Legenda tvrdí, že město založil okolo roku 500 př. n. l. Keltský král Bladud. Římané zde byli mezi 1. a 5. stoletím n. l., vybudovali lázně a po nich zde byli od roku 577 Sasové a pak došlo k úpadku lázní. V roce 944 byl založen klášter na místě dnešního Abbey. Rozkvět města v 18. století, kdy zdejší prameny byly využívány k léčbě, vedl k rozvoji města a rozvoji výstavby. Pracovali zde otec a syn Woodovi a vytvořili překrásný půlkruh, Royal Crescent, Cirkus, náměstí Queen Square a další stavby.

Centrum anglické smetánky

Bath byl centrem anglické smetánky, místem setkání vědců, literátů a výtvarných umělců. Ti zaměstnali vynikající architekty tvořící dominanty města. Spisovatelé dostali Bath do spousty románů, později zde natáčela filmy televizní společnost BBC. Krátce po římském dobytí Británie v roce 43 n. l. byly vybudovány lázně, které byly 4 století centrem města. Po odchodu Římanů a příchodu Sasů lázně velice chátraly. V současné době léčí nervové choroby zejména po mozkové mrtvici, kožní choroby i revmatismus.

Legenda o keltském králi

Legenda vypráví o keltském králi jménem Bladud, který si kolem roku 500 př. n. l. jako možný následník trůnu přivezl z Řecka nemoc zvanou malomocenství a byl pak izolován od svého okolí. Unikl ze zajetí do odlehlé části Anglie a stal se pasáčkem vepřů v malé vesničce nedaleko dnešního Bath. Jednoho dne si povšiml, jak se jeho prasátka spokojeně povalují v černém bahně blízko horkého pramene. Pramen zbavil prasátka všech nemocí a zranění. Tak je následoval a své choroby se zbavil. Vrátil se ke dvoru svého otce, a když nastoupil na trůn, vzdal hold léčivým pramenům a nechal právě kolem nich vybudovat lázně Bath.

Významné stvaby

Queen Square navrhl John Wood st. v letech 1704 až 1754 a nachází se zde Jane Austen Centre. The Cirkus je odvážným krokem vzdalujícím se od typického čtvercového náměstí. Kruh, kde je 30 domů, navrhl John Wood st. Brzy po položení základního kamene, ale zemřel a dokončil jej jeho stejně talentovaný syn. Plakety na domech připomínají známé osobnosti, které zde žily. Originálem při této stavbě bylo Koloseum v Římě.

Royal Crescent

Royal Crescent navrhl John Wood ml. v roce 1728 až 1801, postaveno bylo nakonec v letech 1767 až 1774 z místního pískovce medové barvy. Jde o první crescent, tedy půlměsíc, který byl vybudován a později napodobován a často obdivován lidmi z celého světa. Žádná část se neshoduje a liší se jen v malých detailech. No. 1 je přední budova vpravo, muzeum ukazujícím jak se žilo kolem roku 1770. V tomto domě pobýval i vévoda z Yorku. V číslech 15 a 16 je nyní hotel a lze se zde ubytovat.

Další skvosty

Bath Postal Museum je místem, kde byl 2. května 1840 odeslán první dopis na světě s poštovní známkou a odeslal ji Penny Black. Ve stejném roce byla odeslána i 1. pohlednice, kterou sám sobě zaslal Mr. Hook. Pulteney Bridge byl vybudován 1770 až 1773 a jde o kopii mostu Ponde de Vecchio ve Florencii. Šířka je jen 30 stop a je jedním z 3 mostů na světě po obou stranách lemován obchody. Pod ním je kaskádovitý jez, kde se konají kanoistické soutěže. Bath Abbey je opatství nazývané lucerna západu. Stojí na místě saského kláštera z roku 944, kde byl korunován v roce 973 první anglický král Edgar. Dnešní opatství Abbey bylo budováno od roku 1499 až do 1616 podle návrhu biskupa z Bath a Wells jménem Oliver King, který prý ve snu viděl anděly stoupající a sestupující po žebříku do nebe i z nebe. Nejpůsobivější je asi zdejší vyčištěná západní fasáda.

Winchester versus Bath

I když byl Winchester prvním hlavním městem, kolébkou anglického národa byl Bath. Byl zde v roce 973 korunován 1. anglický král Edgar v Bath Abbey za přítomnosti arcibiskupů z Canterbury a Yorku. Pump Room and Roman Bath, tedy Pump Room vyniká svým korintským sloupovím v průčelí, které je z roku 1796. V 18. století to bylo centrum lázeňského života. Vlastní lázně vznikly mezi 1. a 5. st. n. l a vybudovali je Římané. Jsou jedním z největších památníků římské éry v Británii. I dnes lze zde vidět a prozkoumat množství průchodů a komor pod úrovní ulice, zdejší podzemní vytápěcí systémy, King´s Bath, Královy lázně, kam dodnes vtéká voda ze vzácného pramene o teplotě 46,5˚C v množství ¼ miliónů galonů denně a jde o lázně pod širým nebem.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here