Zodpovědné kroky k zadlužování

0
1911

Je třeba znát základní principy zodpovědného zadlužení, předcházení předlužení, kritické životní události, pravidla výběru produktu a výběru věřitele. Kroky k zodpovědnému zadlužení mají pravidla a doporučení. Před zadlužením a podpisem smlouvy je zcela nezbytné položit si několik otázek a nakonec zvážit také dopady odpovědí. Ptejte se, zda danou věc potřebujete a zda si ji nemůžete pořídit jiným způsobem, zda máte dostatek finančních prostředků na splátky a na co je vlastně vhodné se zadlužit. Co vás může v průběhu splácení potkat, jaký finanční produkt si zvolíte a podle čeho si vyberete věřitele. Jaké informace potřebujete k zodpovědnému zadlužení a kde je najdete, a co ještě musíte vědět před podpisem smlouvy.

Neberte si půjčku zbytečně

Není vhodné zadlužit se na něco, čehož životnost je kratší než doba splácení. Lednice vám bude sloužit minimálně 3 roky, ale splatíte ji za 1 rok. Dovolenou si užiji 2 týdny, ale budu ji splácet 1 rok. Vánoční dárky taky zrovna nejsou dobrý důvod k zadlužení. Pokud chcete hradit své potřeby úvěrem, musíte si být jistí tímto nákupem. Důležité je vědět, že na danou věc nemůžete v časově přijatelném horizontu ušetřit. Pokud zvažuje zadlužení, zvažte své příjmy a výdaje, zda jsou dostačující. Napište si své příjmy a výdaje. Zahrňte si do rozpočtu výdaje na splátky, a co bude znamenat odkládání částek na splátky. Nějaký čas si zkuste už takto odkládat.

Postup při rozhodování

Vytvořte si plán hospodaření domácnosti. Pokud uvažujeme o dlouhodobém úvěru, jako je hypotéka, je dobré si vést rozpočet po delší časové období a velmi přesně si zaznamenávat veškeré příjmy a výdaje. Pouze pokud si odkládáme měsíční splátku, zjistíme, zda zadlužení rodinný rozpočet unese. Pokud 3 měsíce domácnost odkládá částku právě ve výši měsíční splátky, vytvoří si rezervu. Ta by měla být uložena na spořicím účtu pro případ, kdy nastane událost, že nejste schopnosti splácet. Tyto peníze mohou být použity na hrazení měsíčních splátek.

Typ finančního produktu

Je velmi důležité pochopit principy a fungování produktů a k jakému účelu mají primárně sloužit. Na základě těchto znalostí si lze vybrat typ produktu. Špatným příkladem je zakoupení lednice na kontokorent. Účelové půjčky na nákup konkrétního zboží či nemovitosti bývají spojeny se zástavou. Neúčelové půjčky jsou určeny na libovolný účel a mívají vyšší úrokovou sazbu. Spotřebitel nedokládá věřiteli, na co úvěr použil. Zajištěné úvěry formou zástavního práva k věci nebo zajištění třetí osobou, jsou často účelové. Nezajištěné úvěry jsou poskytnuté pouze na základě dobré bonity klienta.

Plusy a mínusy

Účelové úvěry mívají o něco nižší úrokovou sazbu právě díky onomu zajištění a účelovosti úvěru. Pokud nastane událost, která vede u domácnosti k neschopnosti splácet, věřitel uspokojí pohledávku zajištěním, nebo prodejem dané věci. Pokud je pořízeno třeba auto na úvěrovou smlouvu a nastane situace neschopnosti splácet, je úvěr zaplacen právě prodejem automobilu. Pokud je v zajištěné smlouvě uveden ručitel, a původní dlužník není již schopen splácet závazek, bude věřitel vymáhat dluh po daném ručiteli.

 

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here