Objevujte svět: SAN FRANCISCO

0
2292

San Francisco patří mezi nejvýznamnější města ve Spojených státech amerických. Symbolem San Francisca je most Golden Gate, tedy Zlatá brána patřící mezi nejdelší visuté mosty na světě. Most má ale i smutné prvenství, kdy jde o jedno z nejvyhledávanějších míst pro sebevraždy. San Francisco má krásný Golden Gate Park. Nachází se zde mnohá významná muzea a pořádají různé kulturní akce. Známé muzeem Muzeum De Young si rozhodně nenechte ujít. Za návštěvu stojí i Kalifornská akademie věd, kde se nachází planetárium, muzeum historie přírody a akvárium. Odpočinout si v parku lze třeba v Japonské čajové zahradě, je zde i Shakespearova zahrada, jezero Stow, holandské větrné mlýny a krásné arboretum s živými dřevinami.

Co vidět a zažít

V San Franciscu je čínská čtvrť zvaná Chinatown. Vstupní bránou je překrásně zdobená brána Chinatown Gate. Rybářský přístav Fisherman’s Wharf stojí za to a loď vás odveze na ostrov Alcatraz, kde na molu číslo 39 lze pozorovat kolonii lachtanů a na molu 41, kde kotví vojenská ponorka U.S.S. Pampanito uvidíte muzeum. Symbolem města jsou historické samospádné tramvaje Cable Car. Tramvaje nemají motor a jsou poháněny lanovou smyčkou. Nejvyšší budovou v San Franciscu je 260 m vysoký mrakodrap Transamerica Pyramid.

Lidé a dobré jídlo San Francisca

Indiáni se zde usadili asi před 10 000 lety, Evropané dorazili až v 18. století, ale okolní krajina pro ně byla příliš drsná. Vše zlomila zlatá horečka, která nalákala do Kalifornie opravdu ohromný počet lidí, díky čemuž je zde nejvíce obyvatel. V pořadí druhý je Texas, který obývá téměř o 1/3 lidí méně. Filmaře toto specifické vzezření města vždy velmi přitahovalo a natočili zde pěknou řádku trháků, například Dračí život Bruce Lee, Doktor Doolittle, Hulk, Bullittův případ, 40 dní a 40 nocí, Základní instinkt a mnoho dalších světově proslavených filmů. San Francisco ve filmu je pojem.

Kulinářské speciality

Nejvyhlášenější restaurace a bary San Francisco poskytuje v oblastech zvaných South Beach a North Beach. Například Waterbar nabízí tradiční Kalifornskou kuchyni s velkým zastoupením mořských plodů a nádherné výhledy z oken na zátoku z výšky a interiéry slavných designérů podobných podniků. Francouzská restaurace Jeanne D’arc leží přesně na pomezí South a North Beach. Interiér je v pitoreskním a středověkém renesančním stylu a výzdoba je úchvatná. V North Beach oblasti je jedno z nejnavštěvovanějších zmrzlinářství v San Franciscu, Norman’s Ice Cream & Freezes. Místní specialitou jsou velké zmrzlinové poháry a usměvavý personál.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here