26. 9. Mezinárodní den antikoncepce

0
1785

Mezinárodní den antikoncepce konaný dne 26. září, připomíná zejména všechny druhy moderní antikoncepce, které zároveň slouží hlavně ke zvýšení znalostí a celkového povědomí. Jde o propojení s chráněným pohlavním stykem, s velmi nutnou ochranou před nechtěným otěhotněním, zamezující následným potratům. Souvisí i se všemi dalšími možnostmi ochrany a prevencí zejména proti přenosu pohlavních nemocí, které mohou mít až fatální dopady. Pokud se máme bavit o tzv. emancipaci, nebude nikdy 100 % možná, dokud ženy budou ty, co rodí děti a starat se o ně. Jde ale o velkou pomoc ženám moci si zvolit, i když i antikoncepce má svá rizika a nežádoucí účinky.

Dnes je mezinárodní den antikoncepce pro každou moderní ženu

Každá moderní žena by v současné době měla vědět, že si Mezinárodní den antikoncepce připomínáme a měla by jej řádně slavit, třeba jako své narozeniny. Tento významný den si to totiž opravdu zaslouží. Co si všechny ženy musely vytrpět, než se začalo předcházet onomu zázraku početí nějakým odpovídajícím, důstojným způsobem, známe z historie. Zůstává nesporným faktem, že našim dávným předkům nelze v žádném případě upřít opravdu úctyhodnou dávku fantazie. Nechtěnému otěhotnění se totiž bránili všemi možnými způsoby, někdy i pošetilými, nebezpečnými a jindy obdivuhodnými. Nejstarší kondomy nalezené na anglickém hradě pocházejí z konce 17. století. Byly vyrobeny z rybích, později z jehněčích střev. Roku 1844 přišel velký zlom v podobě velkovýroby gumových kondomů. Ve 30. letech 20. století už byly vyráběny tenké a levné latexové kondomy.

Boj o život

Tak jako dítě bojuje o život při potratu, bojovaly ženy o život, když podléhaly prostředkům nechtěného početí. Staří Egypťané jsou známý svéráznými pokusy o pesar, který vyrobili z krokodýlího trusu a medu. Co tento zázrak zejména v podobě trusu udělá s ženským tělem je ale hrozivé. Uchylovali se také k vykuřování pochvy, což bylo velmi bolestivé a drastické. Směs natíraná na intimní partie složená z rozmačkaných akátových trnů, medu a datlí měla otřesné následky. Stará Čína nijak nezaostávala díky slavnému lékaři přezdívanému král medicíny, který stvořil pro nebohé ženy obávající se početí, směs z oleje a rtuti, který se musel zahřát a ústy požít. Svérázný nápoj ale působil jako jed a ženy mnohdy přišly o život. Staří Řekové věřili, že je třeba 3x plivnout žábě do tlamy. V době středověku byl hitem antikoncepce smotek ovčí vlny namočený ve víně, anebo mít u sebe žebro z černé kočky či dětské zoubky. Pomáhalo prý také, když žena během styku svírala oblázek v dlani. Jak moc to bylo účinné, si asi dovedeme všichni představit.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here