6. 9. 2017 – USA vyčlenily peníze na podporu mediálních reforem v Srbsku

0
1336

Tento nový projekt se týká nejen veškerých novinářů a vydavatelů, ale také osob a organizací podporujících svobodu tisku, marketingových společností a PR agentur, včetně regulačních státních orgánů. Spuštění této iniciativy bylo naplánováno na 6. září 2017. Agentura USA pro mezinárodní rozvoj – USAID se totiž domnívá, že současná ekonomická situace v Srbsku příliš škodí nezávislosti a také objektivností místních médií. Tato agentura vyčlenila značné prostředky na podporu mediálních reforem v Srbsku. Celý projekt byl také umístěn na webu státních zakázek Ameriky.

Bližší informace

Podle přístupného dokumentu je cílem tohoto projektu zlepšení právních, normativních i ekonomických podmínek vytvářených pro práci v mediální oblasti právě v Srbsku. Vykonavatel kontraktu pak ale bude muset zejména cíleně podporovat legislativní iniciativy a k tomu i přispívat ke změně celkových tržních podmínek v mediální oblasti v Srbsku. Proč ale americká agentura investuje do Srbských médií a její reformy se nikdo blíže nevyjádřil. K USA se nevyjádřila ani premiérka.

Srbská premiérka Ana Brnabičová

Srbská premiérka Ana Brnabičová chvíli před tím sdělila, že by Srbsko v nucené volbě dalo přednost EU před Ruskem. Pokud by tedy Srbsko bylo nuceno vybrat si mezi mnohem bližšími vztahy s Ruskem a vstupem do Evropské unie, tak by si vybralo EU. Ana Brnabičová byla odhodlaná pokračovat v cestě, kterou zahájil její předchůdce v čele vlády Aleksandarem Vučičem. Ten zvítězil v prezidentských volbách a převzal tak úřad hlavy státu. Cílem Brnabičové bylo připravit zemi pro členství v EU do konce jejího mandátu v roce 2020.

Situace v Srbsku

Tehdy ohodnotila situaci tak, že EU je směr, kam se Srbsko ubírá. Vztahy s Ruskem označila za emocionální vzhledem k tradici, kultuře a náboženství. V Srbsku podle ní je mnoho lidí, kteří v Rusku vidí svého velkého bratra, ochránce Srbska a tyto pocity podle ní nelze ignorovat. V čemž má velkou pravdu. Následnou větou to ale úplně shazuje ze stolu a tvrdí, že strategická cesta Srbska je EU. Bloomberg k tomu pak ještě poznamenal, že Srbsko má 7,1 milionu obyvatel a snaží se následovat do EU bývalé jugoslávské republiky Slovinsko a Chorvatsko.

Hlavní cíle

Hlavním cílem je zlepšit životní úroveň obyvatelstva, která v současné době dosahuje pouze 1/3 unijního průměru. Země má ale důležitou geopolitickou polohu pro Rusko i pro západní státy. Proto se obě strany snaží rozšířit svůj velký vliv na jihovýchodě Evropy. K sankcím přijatým vůči Rusku kvůli Ukrajině se Vučić odmítl připojit. Brnabičová neřekla, zda by ho následovala, kdyby to ohrozilo vstup do EU. Odmítla to komentovat, protože na Balkánu je podle ní velmi obtížné zavázat se k čemukoli a že jde o složitý region.

 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here