Už jste viděli UFO? Prvně bylo spatřeno už před 70 lety.

0
1664

Světový den UFO, neboli World UFO day, se neslaví 2. července náhodou. Váže se k němu totiž příběh odehrávající se v roce 1947. Farmář William Mac Brazel na ranči Foster se svým synem tehdy našel po velikém úderu do země, který slyšel v předchozím dni, úlomky zcela neznámého kovu, plechu a pásky. Dodnes není známo, co to přesně bylo, a armádní vědci se domnívají, že šlo o létající talíř UFO, čili neidentifikovatelný předmět. Trosky byly tehdy nejprve americkou armádou označeny za létající talíř, poté však bylo raději vše dementováno. Dodnes veřejnost nepřijala žádné z nabízených vysvětlení, jakými byl meteorologický balon nebo projekt Mogul. Jde o nejznámější ufologický případ nejen v USA.

 

Den zasvěcený existenci neidentifikovaných létajících objektů

První Světový den UFO slavil již v roce 2001 výzkumník Haktan Akdogan. Jeden z hlavních důvodů oslav je snaha zvýšit povědomí o zcela nepochybné existenci UFO a s tím i inteligentních bytostí z vesmíru. Tento den se také využívá k podpoře vlády, aby lidem odtajnila své znalosti o pozorování vedené napříč historií. Mnoho vlád včele s americkou vládou získalo zcela exkluzivní informace o UFO zejména prostřednictvím svých vojenských útvarů. Toto žhavé téma, které neustále vyvolává zvědavost, je odstartováno právě událostí u Roswellu v roce 1947.

Dvě data a jeden svátek

Někteří ale slaví tento den 24. června. Toto datum je považováno za den, kdy pilot Kenneth Arnold údajně jako úplně první nahlásil pozorování neidentifikovaného létajícího objektu, tedy UFO ve Spojených státech amerických. Datum 2. července je pak zvoleno kvůli popsanému incidentu u Roswellu v roce 1947. V České republice probíhá projekt Záře, který má za sebou více než 25 let zkoumání fenoménu UFO a jiných nevysvětlených jevů v České republice. Úplně všechny případy ale nejsou ještě zanesené do naší databáze. Chybí stále několik desítek případů z počátku 90. let.

Projekt Záře

První celostátní akce zaměřená na zaznamenávání a vyhodnocování poznatků o UFO inspirována snahou o získání věrohodných a ověřitelných informací o UFO fenoménu. Všeobecná znalost je u nás velmi povrchní, ovlivněná propagandou a neseriózními informacemi. Shromažďují se informace o UFO i dalších anomálních jevech, jako jsou kruhy v obilí, fenomén spontánního hoření osob a pády neobvyklých substancí na zem.

 

Seznam případů a zkoumané záhady

Projekt Záře vznikl 27. 3. 1992 z iniciativy Čs. archeoastronautické asociace, která navázala spolupráci s velením čs. vojenského letectva, která ale již nefunguje v plné míře. Od roku 1994 pokračuje projekt Záře ve své činnosti samostatně a je uskutečňován sítí jednotlivých badatelů v České republice, kdy jde o amatérskou a nekomerční činnost ve spolupráci s nejrůznějšími vědeckými odborníky a experty, kdy se pomocí konzultací vyhodnocují získané informace. Na webových stránkách najdete i seznam případů a zkoumané záhady.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here