Estonsko přebírá předsednictví EU

0
2259

Předsednickou zemí EU bude ve druhé polovině roku Estonsko, které nahradí Velkou Británii. Původně měla předsednictví EU převzít právě Británie, ta se ho ale vzdala kvůli svému záměru odejít z Evropské unie. Velvyslanci členských zemí se na tom v Bruselu shodli. Chaos musí skončit, jak prohlásil po 7. hodinách jednání předseda jednání prezidentů a premiérů unijních zemí Donald Tusk. Estonsko mělo být předsednickou zemí EU až v první polovině roku 2018, tedy hned po Británii. Země se budou dále střídat v už dohodnutém pořadí a své role se vždy ujmou o 6 měsíců dříve.

 

Estonsko jako předsednická země v EU

Po Estonsku následují dle dohody z roku 2007 země jako Bulharsko, Rakousko, Rumunsko a Finsko. Předsednickou zemí unie bylo Slovensko, pak Malta. Původně se předpokládalo, že se místo Británie předsednické role mimořádně ujme Belgie. Pro takové řešení tehdy hovořil zejména fakt, že v Bruselu je k dispozici infrastruktura potřebná ke konání řady nutných schůzek. Nyní si místo toho budou muset Estonci svou přípravu na předsednickou roli značně urychlit.

Ucházelo se i Maďarsko

O předsednickou roli se po Britech ucházelo také Maďarsko. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó tehdy prohlásil, že jeho země je připravená místo Británie převzít předsednictví EU v roce 2017, jejíž voliči v červnovém referendu většinou svých hlasů rozhodli o vystoupení z Evropské unie. Prohlásil přitom, že právě Maďarsko je jediným členským státem EU, který představil zcela úspěšnou odpověď na hlavní výzvy tzv. abnormální situace v Evropě, kterou je migrační krize. To se ale asi EU nehodilo a maďarský plot kříží EU plány o vytvoření multikulturní společnosti dost násilným způsobem.

Premiéři ČR a Estonska si vyměnili informace kvůli terorismu

Předseda estonské vlády nedávno přijel do ČR představit své priority pro evropské předsednictví, které od července jeho země přebírá. Pokud má EU zvládnout boj s terorismem, je třeba posilovat bezpečnostní spolupráci zemí a také výměnu informací mezi bezpečnostními i tajnými službami. Musí se udržet také dosavadní výměna informací s Velkou Británií i po ukončení Brexitu. Na tom se shodli v Praze premiéři Česka a Estonska Bohuslav Sobotka a Jüri Ratas.

Estonsko se bude věnovat inovacím a digitálnímu trhu

Podle Ratase teroristické útoky ukazují, jak je evropská jednota a spolupráce důležitá. Primárním cílem je udržet soudržnou a jednotnou EU. Estonsko se chce při předsednictví soustředit na bezpečnost, ale i na otevřenost ekonomiky, inovace i digitální trh s volným pohybem dat. Sobotka s Ratasem dále hovořili o vnitřním trhu, budování jednotného digitálního trhu, posilování bezpečnostní i obranné spolupráce v EU, ale i energetice, migraci, Brexitu a celkovém budoucím směřování EU. Věnovali se rozvoji vztahů v biomedicíně, biotechnologiích, informačních a komunikačních technologiích, ve kterých Estonsko patří k jasným lídrům. Hovořili také o pravidelné účasti ČR při střežení vzdušného prostoru regionu Pobaltí a to i včetně Estonska v rámci mise NATO.

 

 

Uložit

Uložit

Uložit


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here