Tour de France 1. 7. 2017 zahrnuje minimum časovek a alpské finále

0
1683

Jaký bude 104 ročník Tour de France, nejslavnější cyklistický závod světa, který začne 1. července 2017? Jde o 36 km proti chronometru, 8 etap nad 200 km a vysokohorský závěr obsahující Galibier nebo Izoard. Závod povede průjezdem všemi pěti velkými francouzskými pohořími, tedy postupně přes Vogézy, Juru, Pyreneje, Centrální masiv a Alpy. Ohlášený start je v německém Düsseldorfu a nese se k jasnému cíli utvrdit rostoucí důvěru v cyklistiku v zemi Jana Ullricha. V roce 2017 zůstávají zachovány pro všechny hromadné etapy časové bonusy, udělované v etapě vždy prvním třem. Start začne časovkou 1. července v Düsseldorfu a skončí 23. července 2017 na Champs-Élysées v Paříži. Do tohoto závodu nastoupí celkem 198 jezdců z 22 týmů.

Tour de France 2017

Časovkou to začne i skončí. V Düsseldorfu se pojede na 13 kilometrech 2x přes Rýn. Pak nastane pasáž, kdy 5 ze 6. přesáhne 200 km a spurterský dojezd v ikonickém Liege. Z Belgie jde třetí etapa přes Lucembursko do francouzského Lingey a následuje rovina po cestě do Vittelu. V páté etapě je první dojezd na kopec La Planche des Belles Filles. Následují další ploché etapy číslo 6 a 7 a v osmé etapě přichází pohoří Jura a Station des Rousses. Nejzajímavější je asi v prvním bloku 9. etapa z Nantuy do Chambéry, výjezd na Grand Colombier z nejprudší strany a výšlap na Mont du Chat.

Horské pasáže

Při dlouhém přesunu z východu na západ Francie bude 10. a 11. etapa ve znamení přibližování se Pyrenejím a 12. etapa z Pau na Peyragudes je 214 kilometrů dlouhá. Konečně 13. etapa do Foix měří jen 100 kilometrů s nejtěžší pasáží asi 30 km od pásky se sklony až 18 %. Transferová etapa do Rodez a vzhůru do Centrálního masivu zabere asi 3 dny včetně volna. Vrcholem budou jednoznačně Alpy, kdy v 17. etapě dojde ke stoupání s nadmořskou výškou až 2642 m do Serre Chevalier. V 18. etapě vrchol zakončí Izoard. Nejdelší je 19. etapa směrem do Provence a Marseille končící 23 km dlouhou zvlněnou časovkou. Tradiční pařížský dojezd zůstane prostorem pro oslavu vítěze a závěrečný spurt.

Favorité Tour de France 2017

Favoritem číslo 1 i letos zůstává Chris Froome. Nibali i Quintana dělí svou pozornost mezi Giro a Tour. Mírně nejistá je forma Arua, proto se také otevírá zcela nový prostor pro bitvu velikánů tří generací. Britskou nadvládu s vyzve Alberto Contador, který je ve své vrcholné formě asi již naposled. Ve hře je i neustále se zlepšující Romain Bardet. Austrálii reprezentuje Richie Porte. Očekává se, zda uspěje stále se zlepšující tempař Roglič, který je jedním z černých koní závodu.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here