Krevní plazma umí léčit rány a proleženiny

0
2751

Použití krevní plazmy se rozšiřuje. Je bohatá na krevní destičky a urychluje hojení ran o 40 až 60 %. Předsedkyně odborné Společnosti pro bioimplantologii a bývalá primářka Tkáňové banky při Fakultní nemocnici Brno, Barbara Kubešová, ji opět zkoumá. Hojení pomocí krevních destiček je převratné. Základní funkcí krevní destičky je zastavování krvácení, při kterém se krevní destičky rozpadají. Srážlivý proces probíhá na vnitřním povrchu destičkových membrán. Krevní destičky uvnitř obsahují destičkové faktory se silným hojivým a regeneračním potenciálem. Po uvolnění se pak postupně navazují na membrány buněk a stimulují k regeneračním pochodům. Do hojené rány přitahují kmenové buňky se schopností změny na jakoukoliv v tu chvíli potřebnou buňku pojivové tkáně. Potíž doposud byl ale v jejich získávání a vhodné úpravě.

Krevní plazma a krevní destičky

Krevní destičky totiž tvoří jen opravdu malou část krve. Při jejich získávání se musí odebrat větší množství plné krve a pak teprve izolovat pár mililitrů plazmy, která je bohatá na destičky. Zbytek krve se pak následně likviduje. Je také metoda přímé separace plazmy. Ta je ale velice nákladná a nehodí se pro každého. Krev je odebírána do přístroje, kde se oddělí plazma od dalších složek krve a ta se zase vrací zpět do těla. Tak se získávají krevní destičky od dárců na transfuzních odděleních. Používá se u pacientů, kteří potřebují doplnit vlastní destičky především kvůli krvácivým problémům. Pro hojení ran se metoda používá ve spolupráci s transfuzními odděleními.

Odebrání plné krve

Zpracování odebrané plné krve má již technologie použitelné v ambulanci. Další cestou může být zpracování zvířecí krve u vyšetřených a kontrolovaných zvířat, což je ale drahé. Je třeba znát její vlastnosti, aby byl destičkový lyzát dostatečně čistý a nehrozila imunitní reakce člověka. Podle legislativy je možné metodu používat pouze na bázi „kosmetických preparátů“, a nelze k nim deklarovat léčebné účinky. Podání vlastní plazmy se liší podle potřeby pacienta a používá se zevně na kůži či injekčně. Použití destičkových faktorů urychluje hojení o 40 až 60 % a velmi dobře funguje v kosmetice na zlepšování pleti. Podobně produkty nejsou nikde na světě, pouze u nás. Slouží k normalizaci sliznice v dutině ústní jako potravinový doplněk, gel k regeneraci kůže po oparu, štípnutí hmyzem nebo popálení a léčbě proleženin. Jde o přirozený způsob regenerace a hojení.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here