Když mravenci staví ze svých těl Eiffelovu věž

0
2014

Říká se jim ohniví mravenci. Nejsou to pouze obávaní predátoři, ale i zruční stavitelé. Georgijský technický institut v americké Atlantě se svými vědci zdokumentoval postup stavby konstrukce ve tvaru ikonické Eiffelovy věže, kterou mravenci postavili ze svých těl. Svou schopnost s největší pravděpodobností využívají k překonávání vysokých překážek v momentech, kdy přesunují kolonie a hledají potravu.

Tým profesora Davida Hua

Tento tým sledoval skupinu mravenců ve skleněné nádobě, kam mravencům umístil tenkou tyčinku. Mravenci ji nejprve soustavně obalovali svými těly a takto kolem ní vytvořili kompaktní zvonovitý útvar. Nebyl zaznamenán žádný vůdce ani plán. Po 20 minutách se naskytnul úžasný pohled. Jakýmsi způsobem pokus-omyl, postavili mravenci zvonovitou konstrukci, která jim pomůže přežít. Mravenci nejprve ve struktuře hledají volné místo jako jej hledá řidič na zaplněném parkovišti. Jakmile některý z nich vhodné místo najde, většinou až ve vrchní části věže, prostě zaparkuje. Tím se připraví na příchod dalších mravenců. Spoluautor výzkumu profesor Craig Tovey dodává, že mravenci zvládnou unést 750x vyšší váhu, než má jejich vlastní tělo. Nijak se při tom nezraní a zřejmě jim nejvíce vyhovuje podepírat 3 další mravence.

Další výzkumy

Tento projekt vědců v Atlantě navázal na výzkum před několika lety, který se zabýval způsobem, jakým na sebe jednotlivý mravenci napojují svá těla a staví z nich tak nepotopitelné vory. Nová zjištění posunou vpřed vývoj modulárních robotů, jenž přizpůsobují svůj tvar okolnostem. Celých 99 % všech druhů mravenců, kteří kdy žily na Zemi, již bohužel vyhynulo. Zbývající druhy však dokázaly objevit mnoho velmi efektivních způsobů pro přežití. Inženýři a vědci na začátku nikdy neví, k čemu jejich výzkum dospěje. Přírodou inspirovaný design se však stává silným nástrojem efektivního vývoje naší společnosti. Mravenci jsou naprosto fascinující tvorové.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here