Co skutečně potřebujeme ke spokojenému životu?

0
1529

Celý život se honíme za kariérou a penězi. Hmotné statky nás ale šťastnými neudělají. Co opravdu potřebujeme k životnímu štěstí?


Dobré vztahy

Kvalita společenských vztahů je základním ukazatelem lidského štěstí. Milující rodina, partner a dobří přátelé udělají mnohem víc než exotická dovolená nebo drahé auto. Je jasné, že ne každý má štěstí na dobré vztahy na všech frontách. Pokud je to ale jen trochu možné, obklopujte se hlavně lidmi, ke kterým máte blízko a se kterými vám je dobře. Tzv. emočním upírům, kteří z vás vysávají energii, se naopak vyhýbejte obloukem.

Mít se stále na co těšit

Když se neustále na něco těšíme, prožíváme šťastnější a plnější život. Přitom se může jednat i o maličkosti, které mnoho lidí považuje za denní rutinu. Těšit se můžete třeba na zítřejší snídani, rodinnou oslavu, výlet s dětmi nebo na to až po dlouhé době opět uvidíte kamaráda z dětství.

Žít přítomným okamžikem

Myslet stále na to, co pěkného nás čeká, je skvělé, ale nesmíme u toho zapomínat na přítomnost. Žít tady a teď a uvědomovat si, co se právě děje, je mnohdy těžší než se na první pohled může zdát. Spoustu činností, které provádíme opakovaně každý den, máme tendenci nevnímat. Tím se ale ochuzujeme o šťastné okamžiky a místo toho, abychom svůj život žili, jen jím bezděčně proplouváme. Když obědváte, soustřeďte se na jídlo a na jeho chuť. Pokud jdete pěšky na schůzku, vnímejte okolí, zhluboka vdechujte čerstvý vzduch a užívejte si zeleň kolem sebe. Když si jdete zaběhat, soustřeďte se na každý pohyb svého těla a myslete jen na současný okamžik.

Čas jen pro sebe

Staráte se o své děti, partnera, rodiče nebo domácího mazlíčka? A nezapomínáte při tom všem sami na sebe? Péče o druhé by měla být vždy vyvážená péčí o sebe samotného. Proto si každý den najděte alespoň 30 minut jen pro sebe a relaxujte nebo se věnujte svým koníčkům. Můžete meditovat, cvičit jógu, dát si horkou koupel, hrát na kytaru nebo třeba kreslit. Důležité je, abyste na sebe mysleli a čas, který si pro sebe ukořistíte, si také náležitě užili.


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here